09 decembrie 2018

Riposta Chinei în cazul Huawei: Beijingul cere eliberarea imediată a directorului financiar al companiei/ Vor fi consecinţe severe faţă de Canada

Mircea Olteanu

China a cerut Canadei să o elibereze pe imediat pe Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei, avertizând că în caz contrar vor exista consecinţe severe pentru Ottawa, avertismentul fiind comunicat ambasadorului canadian la Beijing, care a fost convocat sâmbătă la MAE chinez.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul de Externe de la Beijing, ministrul adjunct de Externe, Le Yucheng, l-a convocat, sâmbătă, pe ambasadorul canadian în China pentru a solicita eliberarea directorului financiar al Huawei, informează agenţia de ştiri Reuters.

China a catalogat cazul ca fiind unul "extrem de neplăcut".

Chrystia Freeland, ministrul canadian de Externe, a afirmat vineri că relaţia cu China este importantă şi de valoare, precizând că ambasadorul Canadei la Beijing a dat asigurări oficialilor chinezi că Meng va primi acces la sprijin consular.

Adam Austen, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Ottawa, a declarat sâmbătă că "nu există nimic de adăugat faţă de ceea ce ministrul a declarat ieri (vineri, n.red.)".

Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei şi director financiar al companiei, a fost arestată săptămâna trecută pe aeroportul din Vancouver, la cererea autorităţilor americane. Ea este acuzată de fraude în legătură cu încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite împotriva Iranului.

Autorităţile americane au început să ancheteze compania Huawei din anul 2016, sub suspiciunea că aceasta trimitea produse fabricate în Statele Unite către Iran şi alte ţări, lucru care încalcă legile de exporturi din SUA.

În cazul în care va fi extrădată în SUA, Meng se va confrunta cu acuzaţii multiple de conspiraţie pentru a defrauda mai multe instituţii financiare, cu o pedeapsă maximă de până la 30 de ani pentru fiecare cap de acuzare.

Arestarea fiicei fondatorului Huawei ar putea conducere la o deteriorare suplimentară a relaţiilor deja tensionate dintre SUA şi China, mai ales în contextul în care cele două ţări încearcă să ajungă la un acord privind comerţul.