20 ianuarie 2019

Rheinmetall dă în judecată guvernul german pentru oprirea exporturile de arme către Arabia Saudită

Dorin Oancea

Sursă foto: Mediafax

Producătorul german de arme Rheinmetall intenţionează să dea în judecată guvernul pentru decizia de a opri exporturile de arme către Arabia Saudită, după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, anunţă Reuters, care citează Spiegel. 

Pubicaţia invocă o scrisoare către Ministerul Economiei, conform căreia Rheinmetall intenţionează să dea în judecată guvernul german pentru scăderea veniturilor, în cazul în care suspendarea exporturilor continuă.

Berlinul a suspendat acordarea de licenţe de export către Arabia Saudită în octombrie, iar în noiembrie a declarat că a stabilit cu industria de profil oprirea vânzărilor de arme care au fost deja aprobate.

În acel moment nu a fost prezentat un calendar specific, însă surse din industrie au declarat că înţelegerea trebuia revizuită până la jumătatea lunii ianuarie.

Săptămâna trecută, ministerul economiei a anunţat că guvernul nu are intenţia de a aproba exporturile de arme către Arabia Saudită.

Rheinmetall consideră că poate solicita despăgubiri, pentru că decizia guvernului a afectat exporturi care fuseseră deja aprobate.

Conducerea companiei se teme că acţionarii ar putea da în judecată Rheinmetall dacă societatea nu cere compensarea pierderilor, a adăugat Spiegel.

"Nu putem să comentăm decizii individuale, posibile revocări sau măsuri individuale", a declarat Ministerul Economiei într-un e-mail. Un purtător de cuvânt al lui Rheinmetall a refuzat să comenteze informaţiile.

Spiegel spune că bunuri în valoare de până la 2 miliarde de euro sunt afectate de suspendarea exportului, inclusiv patru sisteme radar Cobra construite de un consorţiu care include companiile Thales, Airbus şi Lockheed Martin.