07 martie 2019

Reuters: România nu foloseşte echipamente Huawei în infractructura administrată de STS

Mihai Draghici

România nu utilizează echipamente ale companiei chineze Huawei în infrastructura esenţială aflată în administrarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), anunţă instituţia într-un comunicat transmis agenţiei de presă Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Administraţia de la Washington este preocupată de expansiunea companiei chineze Huawei în state membre NATO din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în Ungaria şi Polonia. România are o importanţă specială începând din 2016, când Statele Unite au activat un sistem antirachetă în valoare de 800 de milioane de dolari, generând furia Rusiei.

În cadrul unui memorandum de înţelegere din anul 2013 cu Huawei, Guvernul din acea perioadă a oferit companiei oportunitatea de a participa la construirea sistemului naţional de informaţii şi telecomunicaţii, de monitorizare a traficului şi a serviciilor guvernamentale online, precizează Reuters.

"Notăm că STS nu a fost consultat, nu a oferit susţinere pentru acel document şi nu are nicio implicare în implementare", a anunţat instituţia într-un răspuns oferit agenţiei Reuters la o solicitare formulată pe 26 februarie în virtutea legilor pentru acces la informaţii. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale este autoritatea publică din România responsabilă de infrastructura esenţială în domeniul telecomunicaţiilor şi tehnologiei informaţionale şi în materie de securitate naţională.

"STS evaluează permanent riscurile asociate aspectelor specifice în sfera sa de activitate. Are măsuri adecvate de securitate şi rezistenţă pe durata de funcţionare a infrastructurii aflată în propria administrare, pentru diminuarea riscurilor atacurilor cibernetice", precizează instituţia.

Compania Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, este monitorizată atent în Occident din cauza relaţiilor cu instituţiile guvernamentale din China. Statele Unite acuză că echipamentele Huawei pot fi utilizate de Beijing pentru activităţi de spionaj.

Partidul Naţional Liberal vrea să îl invite pe ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, la "Ora Guvernului" pentru a da explicaţii cu privire la situaţia companiei Huawei în ceea ce priveşte infrastructura critică a telecomunicaţiilor, a declarat miercuri deputatul PNL Pavel Popescu.