13 octombrie 2021

Reuters: Agenţiile de informaţii din Turcia au ajutat Irakul la prinderea liderului SI, Sami Jasim

Andreea Soare

Agenţiile de informaţii din Turcia au ajutat Irakul la prinderea liderului Statului Islamic, care se ascundea în nord-vestul Siriei, au declarat trei surse din domeniul securităţii, marţi, pentru Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Prim-ministrul irakian a transmis, luni, că forţele de securitate irakiene l-au capturat pe unul dintre liderii Statului Islamic, Sami Jasim, în urma unei „operaţiuni în afara graniţelor”. Nu a oferit, însă, detalii despre momentul şi locul precis în care acesta a fost capturat.

Jasim era unul dintre liderii Statului Islamic şi a fost, în trecut, adjunct al fondatorului SI, Abu Bakr al-Baghdadi.

O sursă resională din domeniul securităţii a declarat pentru Reuters că Jasim se afla în nord-vestul Siriei şi că agenţiile de informaţii turceşti au fost esenţiale în capturarea acestuia. Oficialii turci şi irakieni au refuzat să comenteze acest subiect.

Cooperarea dintre Irak, de unde vin mai mulţi lideri ai Statului Islamic, şi Turcia, care are influenţă în nordul Siriei, s-ar putea consolida pentru a captura şi alţi membri ai grupului jihadist, chiar dacă prezenţa militară a SUA din regiune s-a redus.

Aceeaşi sursă Reuters susţine că Jasim se afla în nord-vestul Siriei când a fost capturat cu ajutorul forţelor de securitate locale – aceasta fiind o referinţă la rebelii sirieni. Alte două surse irakiene susţin că acesta a fost prins în Turcia, la scurt timp după ce a fost „păcălit” să treacă graniţa. Se pare că agenţii de informaţii turci l-ar fi urmărit pe Jasim pentru mai multe luni.  Jasim ar fi fost transportat din Turcia în Irak cu un avion militar.

Pentru capturarea sau livrarea de informaţii despre Jasim, SUA ofereau suma de 5 milioane de dolari, după cum se arată pe pagina web a Departamentului de Stat american, Reward for Justice, întrucât acesta a „fost esenţial în coordonarea finanţelor operaţiunilor teroriste ale ISIS”.