18 noiembrie 2018

Reuniunea APEC s-a îcheiat fără o declaraţie oficială din cauza disputei comerciale SUA -China

Alina Botezatu

Liderii din zona Asia-Pacific nu au reuşit să se pună de-acord asupra unei declaraţii oficiale pe care să o emită la finele Summit-ului din Papua Noua Guinee (PNG), care s-a încheiat duminică, pentru prima dată în istoria de 25 de ani a organizaţiei, transmite agenţia de presă Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Cauza acestei situaţii o reprezintă disputa comercială dintre Statele Unite ale Americii şi China.

Confirmarea a fost făcută de Peter O’Neill, premierul din Papua Noua Guinee, în cadrul unei conferinţe de presă, când a fost întrebat care dintre cele 21 de state ale Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) nu a fost de-acord cu termenii din comunicat.

O'Neill, care a fost preşedinte al reuniunii, a declarat că subiectul care a ridicat probleme a fost dacă să fie sau nu menţionată în declaraţie Organizaţia Mondială a Comerţului şi o eventuală reformă a acesteia.

„APEC nu are niciun fel de acord stabilit cu Organizaţia Mondială a Comerţului, acesta este un fapt. Aceste chestiuni pot fi ridicate la Organizaţia Mondială a Comerţului”, a subliniat O'Neill.

Înfiinţată în anul 1989, APEC a organizat prima întâlnire în 1993. Încă de-acum 25 de ani, declaraţia oficială emisă după întâlnire a suscitat numeroase discuţii, reiese din datele publicate pe site-ul organizaţiei. O'Neill a anunţat că va emite un comunicat de presă al întâlnirii din acest an, în calitate de gazdă, dar nu a precizat când va face acest lucru.

La întâlnirea din acest an, preşedintele american Donald Trump a fost înlocuit de vicepreşedintele Mike Pence, iar Vladimir Putin nu a participat nici el.

În schimb, preşedintele chinez Xi Jinping a sosit joi „cu mare fanfară”, având parte de o primire specială din partea oficialiilor din PNG. Vineri, acesta a alimentat îngrijorarea Occidentului, când la întâlnirea cu liderii insulelor din Pacific le-a prezentat iniţiativa Belt and Road.

Statele Unite şi aliaţii săi, Japonia, Australia şi Noua Zeelandă, au contraatacat, duminică, cu un plan de 1,7 miliarde de dolari, pentru livrarea de energie electrică şi internet către PNG.