Reuniune ONU: SUA acuză Rusia că mobilizează trupe în Belarus | Moscova denunţă "isteria"
Mihai DraghiciStatele Unite au acuzat luni Rusia, în cursul unei sesiuni a Consiliului de Securitate ONU, că mobilizează zeci de mii de militari în Belarus, preşedintele Joseph Biden avertizând că un atac asupra Ucrainei va avea efecte "severe", în timp ce Moscova a denunţat "isteria" generată de Washington.
"Avem dovezi că Rusia intenţionează să îşi suplimenteze prezenţa până la nivelul de 30.000 de militari în Belarus, în apropierea frontierei cu Ucraina. Vor fi la mai puţin de două ore nord de Kiev", a afirmat ambasadorul american la Naţiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, conform cotidianului Le Figaro. În prezent, în Belarus sunt aproximativ 5.000 de militari ruşi, inclusiv membri ai forţelor speciale.
"Este vorba despre cea mai mare mobilizare de trupe ruse din ultimele decenii, iar acest lucru ameninţă securitatea internaţională. Rusia încearcă, fără o bază factuală, să descrie Ucraina şi ţările occidentale ca fiind agresori, pentru a inventa un pretext de atac", a subliniat ambasadorul SUA, potrivit agenţiei Associated Press.
Preşedintele american, Joseph Biden, a lansat luni un nou avertisment adresat Rusiei. "Reuniunea Consiliului de Securitate ONU este o etapă decisivă pentru a face lumea să vorbească pe o singură voce. Dacă Rusia se îndepărtează de diplomaţie şi atacă Ucraina, Rusia va purta responsabilitatea şi se va expune consecinţelor rapide şi severe", a afirmat Joseph Biden, potrivit cotidianului Le Monde.
Însă ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a denunţat acuzaţiile "nefondate" ale Washingtonului. "Statele Unite încearcă să creeze isterie prin această reuniune ONU. Vor să inducă în eroare comunitatea internaţională prin acuzaţii nefondate", a declarat Vasili Nebenzia. "Aproape că insistaţi pentru un conflict militar. Vreţi să se întâmple, pentru ca avertismentele dumneavoastră să devină realitate", i-a spus ambasadorul Rusiei omologului său american.
Statele Unite şi Rusia sunt membri permanenţi în Consiliul de Securitate ONU şi au drepturi de veto, astfel că este imposibilă adoptarea unei rezoluţii fără acordul celor două ţări.
Secretarul de Stat american, Antony Blinken, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, urmează să discute marţi, prin telefon, potrivit Ministerului de Externe de la Moscova.
Statele Unite şi Marea Britanie avertizează că Rusia pregăteşte un atac asupra Ucrainei, în condiţiile în care armata rusă a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierei ucrainene. Însă preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Occidentului să nu genereze "panică" privind riscurile unui conflict militar, argumentând că, deşi probabilitatea unui atac militar rus există, nu este mai mare decât a fost în 2021.
Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.
Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est.