17 mai 2020

Retragerea militarilor americani din Afganistan continuă

Florin Jipa

Oficiali americani au anunţat că retragerea trupelor continuă pentru a îndeplini înţelegerea convenită cu talibanii, în ciuda degradării situaţiei de securitate, conform militarytimes.com.

Sursă foto: US DoD

Aceştia au spus că până la jumătatea lunii iulie vor fi retraşi mai multe mii, rămânând în Afganistan doar 8.600 de militari şi vor fi eliberate cinci baze militare. În continuare, până primăvara următoare ar urma ca toţi militarii străini să fie retraşi din Afganistan.

Situaţia de securitate, chiar dacă s-au redus atacurile talibanilor asupra militarilor străini, a continuat să fie precară, deoarece atât forţele de securitate afgane, cât şi obiective civile au fost atacate în continuare.

Dacă situaţia nu se va îmbunătăţi, există riscul ca retragerea forţelor NATO şi partenere să lase în urmă un război civil între talibani şi forţele guvernamentale, avertizează mai mulţi experţi şi oficiali.

De exemplu, Liz Cheney, o membră a Comisiei de apărare din Congresul american a declarat că SUA ar trebui să-şi păstreze în Afganistan o prezenţă militară şi de informaţii pentru a preveni transformarea acestei ţări în baze pentru grupurile teroriste al-Qaeda şi Stat Islamic.

„Retragerea trupelor Statelor Unite nu vor încheia războiul, doar îi vor lăsa pe terorişti să câştige,” a declarat Liz Cheney pentru The Associated Press.

Conform Acordului semnat pe 29 februarie, la Doha, în Qatar, talibanii urmau să înceapă, pe 10 martie, discuţii intra-afgane, inclusiv cu reprezentanţii guvernului, lucru care nu s-a întâmplat. Nici schimbul de prizonieri nu a mers cum era planificat, în condiţiile în care cele două tabere se pregătesc mai degrabă de război decât de pace.

Stephen Biddle, profesor la Universitatea Columbia şi fost consilier pe probleme internaţionale al comandanţilor americani de la Kabul ridică întrebarea dacă „Acordul dintre SUA şi talibani a fost unul serios, sau doar pentru a acoperi retragerea cu orice preţ a trupelor americane? ”

„Am dat cu piciorul la tot ce s-a făcut în Afganistan pentru nimic. Arată ca o situaţie în care talibanii au tras concluzia că americanii pleacă şi ei luptă în continuare,” a declarat acesta pentru militarytimes.com.

În acord se specifica că talibanii nu vor permite grupurilor teroriste să fie active în Afganistan, dar talibanii s-au angajat într-o confruntare deschisă cu forţele de ordine din care câştigă chiar teroriştii. La începutul săptămânii, grupul Stat Islamic a atacat o maternitate lăsând în urmă cel puţin 24 de morţi, inclusiv personal medical şi bebeluşi.