Restricţii în toată Europa în plină pandemie globală de coronavirus
Niculae IancuAstăzi se instaurează „Starea de urgenţă” în România. Astfel de măsuri sunt implementate în întreaga Europă. Numărul cazurilor de îmbolnăvire creşte de la o zi la alta. Europa a devenit focarul epidemiei globale de COVID-19, conform OMS.

Spania şi Franţa au anunţat restricţii drastice care ţin oamenii în case. Carantinele s-au extins, şcolile au tras obloanele, iar spaţiile publice sunt pustii. Graniţele Germaniei s-au închis în această dimineaţă, la o zi după ce Italia a anunţat că duminică s-au înregistrat 368 de decese, un nou record negativ. Austria a interzis întrunirile în grupuri mai mari de cinci persoane şi a impus amenzi usturătoare pentru cei care nu se conformează cerinţelor excepţionale. În Irlanda au fost închise restaurantele şi barurile. Olanda a anunţat că şcolile, restaurantele, cafenelele, sălile de sport şi cluburile sportive vor fi închise până pe date de 6 aprilie. Chiar şi Marea Britanie, după o aparentă relaxare, a hotărât duminică să solicite persoanelor cu vârste de peste 70 de ani să rămână la domiciliile lor, în aşteptarea unor restricţii mult mai extinse în cursul acestei săptămâni. În întreaga Europă, pieţele, stadioanele şi lăcaşurile de cult au fost nepopulate. Vaticanul a anunţat că slujbele din Săptămâna Mare de luna viitoare nu vor fi deschise publicului.
Majoritatea guvernelor europene solicită mai multă disciplină propriilor cetăţeni. Străzile pustii din marile oraşe confirmă că oamenii dau dovadă de înţelegere şi solidaritate în aceste momente de criză. Restricţiile de călătorie sunt generalizate la nivel european.
Criza coronavirusului COVID-19 demonstrează că o pandemie reprezintă o ameninţare semnificativă la adresa securităţii globale, alături de terorism, proliferarea armelor de distrugere în masă sau schimbările climatice. Guvernele din întreaga lume se găsesc în faţa unei situaţii de urgenţă, iar măsurile întreprinse până în acest moment dovedesc că cele mai negre scenarii de securitate, de multe ori ignorate sau bagatelizate de anumite grupuri sociale, nu sunt suficiente pentru a descrie incertitudinea, teama sau anxietatea pe care le trăim astăzi. Ceea ce este încurajator este că deocamdată încrederea cetăţenilor în măsurile guvernelor se situează la niveluri foarte ridicate.
