18 aprilie 2024

Republicanul Mike Johnson trimite la vot pachetele de ajutor pentru Israel şi Ucraina. Joe Biden şi-a arătat susţinerea

Andreea Soare

Preşedintele Joe Biden şi-a arătat, miercuri, susţinerea faţă de propunerea republicanului Mike Johnson, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, de a oferi ajutor Ucrainei, Israelului şi Taiwanului, după mai multe săptămâni în care acest pachet a fost blocat în Congres, scrie AP.

Sursă foto: Mediafax

Înainte de votul care ar putea avea loc sâmbătă, Johnson a fost pe punctul de a-şi pierde locul de muncă din cauza modului în care a acţionat cu privire la ajutorul pentru Ucraina. Acesta a informat, miercuri, legislatorii americani că va merge cu pachetele la vot. La scurt timp după ce a anunţat propunerile pentru cele trei ţări, preşedintele Biden a transmis că le susţine.

Pachetele conţin 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, 26 de miliarde de dolari pentru Israel şi 8 miliarde de dolari pentru aliaţii din Indo-Pacific, precum şi alte propuneri care vizează politica externă americană. Planul se potriveşte, în mare, cu cel deja aprobat de Senat.

Cea mai mare parte din banii pentru Ucraina va merge spre achiziţia de arme şi lovituri de artilerie de la producătorii de arme americani: 13,8 miliarde prin programul Iniţiativa de Asistenţă în Securitate pentru Ucraina, 13,4 miliarde pentru înlocuirea şi repararea armelor deja trimise Ucrainei şi instrucţia militarilor ucraineni  şi 1,6 miliarde de dolari în cadrul Finanţării Militare Străine (FMF), care oferă granturi pentru achiziţia de arme de la producătorii americani. De asemenea, 9 miliarde de dolari vor fi transferaţi Ucrainei sub formă de împrumuturi. O prevedere separată a acestui pachet precizează că SUA ar trebui să trimită Ucrainei rachete ATACMS cât mai repede, însă Biden poate amâna această decizie, dacă afectează „securitatea şi interesele naţionale ale SUA”.

Propunerea lui Johnson cere şi câteva verificări din partea administraţiei Biden cu privire la acest ajutor. La 30 de zile de la adoptarea legii, administraţia trebuie să ofere Congresului rapoarte cu privire la toate armele şi finanţările legate de acestea oferite de SUA Ucrainei din 24 februarie până în prezent. În 60 de zile de la adoptare, trebuie să ofere un raport şi despre cum a fost desfăşurat managementul armelor.  Totodată, în 45 de zile de la adoptare, administraţia Biden trebuie să trimită Congresului o „strategie privind susţinerea SUA faţă de Ucraina”,  care să fie pe termen lung şi să conţină o listă de „obiective specifice” pe care administraţia vrea să le obţină.

Votul pentru aceste pachete ar putea avea loc sâmbătă. Dacă sunt aprobate, trebuie să meargă apoi la Senat şi, în cele din urmă, la Biden.