24 februarie 2019

Republica Moldova îşi alege viitorul Parlament - secţiile de votare se închid la ora 21.00

Marinela Sarbu

Cetăţenii Republicii Moldova participă la această oră la scrutinul pentru alegerile parlamentare. Secţiile de vot s-au deschis la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00.

Sursă foto: Mediafax

Alegerile parlamentare din Republica Moldova se desfăşoară pentru prima dată după sistemul electoral mixt. Astfel, 50 de deputaţi vor fi aleşi conform sistemului proporţional, iar alegătorii vor vota partidul sau blocul electoral din circumscripţia naţională. Restul de 51 de deputaţi vor fi aleşi potrivit sistemului electoral uninominal. Alegătorii vor vota candidatul sau candidata din circumscripţia uninominală unde îşi au înregistrat domiciliul.

În cazul primilor 50 de deputaţi, mandatele se distribuie proporţional în baza numărului de voturi obţinute de fiecare partid sau bloc electoral. Pragul electoral pentru un partid este de 6%, iar pentru un bloc electoral, 8%.

În cazul circumscripţiilor uninominale, candidatul/candidata cu cel mai mare număr de voturi dintr-o circumscripţie va obţine mandatul de deputat.

Cele mai recente sondaje de opinie arată că niciun partid nu va obţine majoritatea în Parlamentul de la Chişinău, situaţie care poate conduce la negocieri politice îndelungate pentru formarea guvernului sau chiar la alegeri anticipate.

Potrivit sondajelor din ultimele săptămâni, Partidul Socialiştilor ar putea obţine între 40 şi 49% la sută din voturi, fiind urmat de Partidul Democrat din Moldova, condus de Vladimir Plahotniuc, cu un scor cuprins între 14% şi 19,5%, şi de Blocul electoral ACUM (Platforma DA şi PAS) - condus de Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate) şi de Andrei Năstase (Platforma Demnitate şi Adevăr) -, cu 16%.