07 februarie 2019

Republica Macedonia de Nord a semnat protocolul de aderare la NATO

Monitorul Apărării şi Securităţii

Reprezentanţii permanenţi ai celor 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice au semnat pe 6 februarie, la sediul NATO din Bruxelles, protocolul de aderare a Republicii Macedonia de Nord la NATO.

Sursă foto: Mediafax

Ceremonia de semnare a avut loc în prezenţa ministrului de externe macedonean, Nikola Dimitrov.

În contextul creat, Republica Macedonia de Nord poate participa la activităţile NATO ca invitat. Aderarea efectivă la Alianţă a statului macedonean se va realiza după ratificarea protocolului în capitalele statelor membre NATO, în conformitate cu procedurile naţionale.

Prima acţiune de ratificare va avea loc în Parlamentul de la Atena. Conform purtătorului de cuvânt al Parlamentului grec, un proiect de lege de ratificare va fi prezentat joi şi va fi votat vineri.

În cadrul ceremoniei organizate cu ocazia evenimentului menţionat, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că "aderarea R. Macedonia de Nord va aduce mai multă stabilitate în Balcanii de Vest", a felicitat atât Skopje cât şi Atena pentru că au demonstrat angajament şi curaj pentru a ajunge la un acord cu privire la numele statului macedonean şi a evidenţiat contribuţia importantă a acestei ţări la misiunea de pregătire a NATO din Afganistan şi la misiunea KFOR din Kosovo.

De asemenea, secretarul general al NATO, a subliniat că admiterea unui nou membru în cadrul Alianţei este în discordanţă cu poziţia Moscovei, dar "arată că uşa NATO rămâne deschisă pentru ţările care respectă standardele Alianţei şi care aderă la valorile NATO ale democraţiei, statului de drept şi libertăţilor individuale".

Având în vedere că procesul de ratificare ar putea dura, în mod obişnuit, aproximativ un an, se poate aprecia că se vor confirma aşteptările SUA, conform cărora, în condiţiile unui acord cu Grecia în privinţa numelui de R. Macedonia de Nord, statul macedonean ar urma să se alăture formal alianţei abia în 2020.