01 noiembrie 2019

Reprezentantul special al Washingtonului pentru Coreea de Nord a fost nominalizat la funcţia de adjunct al secretarului de Stat

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a nominalizat pe Stephen Biegun, reprezentantul special al Washingtonului pentru Coreea de Nord, la funcţia de adjunct al secretarului de Stat, informează site-ul postului CNN.

Sursă foto: Mediafax

Casa Albă a comunicat joi că preşedintele Trump a trimis Senatului nominalizarea lui Biegun, urmând ca acesta să-l înlocuiască pe John Sullivan, care a fost nominalizat pentru postul de ambasador al SUA la Moscova.

 

 

Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat a afirmat că Biegun se va ocupa în continuare de relaţiile cu Coreea de Nord, chiar dacă Senatul va aproba nominalizarea la funcţia de adjunct al şefului diplomaţiei americane.

Biegun a fost numit în rolul de reprezentant special al SUA pentru Coreea de Nord în august 2018, având sarcina să coordoneze negocierile cu Phenianul în scopul "denuclearizării finale, complete şi verificate a Coreei de Nord". Negocierile pe această temă sunt însă în impas.

Dacă va fi confirmat, Biegun va prelua această funcţie pe fondul speculaţiilor intense cu privire la viitorul politic al secretarului de Stat Mike Pompeo, despre care se speculează că ar studia posibilitatea să candideze la Senat.

În cazul în care Pompeo, care a negat speculaţiile, va decide să candideze, Biegun ar prelua conducerea Departamentului de Stat.

Înainte de a se alătura Administraţiei Donald Trump, Biegun a ocupat funcţia de vicepreşedinte pentru relaţii guvernamentale internaţionale la compania Ford Motor.