13 aprilie 2020

Remus Vulpescu pleacă din funcţia de director general al Romaero Bucureşti

Mediafax

Remus Vulpescu pleacă din funcţia de director general al Romaero Bucureşti: în locul lui vine pentru 30 de zile directorul general adjunct Vasile Boicu, conform Ziarului Financiar.

Sursă foto: Mediafax

Compania de stat specializată în domeniul aeronauticii Romaero Bucureşti a anunţat, vineri, că, începând cu 10 aprilie 2020, încetează calitatea de director general a lui Remus Vulpescu. Consiliul de administraţie al companiei a decis cu o zi înainte acordarea lui Vasile Boicu, director general adjunct al companiei, a unui mandat de director general provizoriu cu durata de 30 de zile, începând cu 11 aprilie 2020, care va putea înceta oricând înainte de împlinirea termenului în cazul numirii unui director general în condiţiile OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, conform sursei citate.

Remus Vulpescu fusese iniţial numit director general pe 6 decembrie 2016 ca urmare a demisiei acestuia din calitatea de preşedinte al consiliului de administraţie, iar ulterior, începând cu 7 decembrie 2017, i-a fost prelungit mandatul cu încă trei ani. Romaero Bucureşti este controlată în proporţie de 56,7% de statul român prin Ministerul Economiei, în timp ce SIF Muntenia (SIF4) deţine 23,2% din capitalul social, iar Fondul Proprietatea are un pachet de 18,9% din numărul de acţiuni.

Mai multe nereguli au fost descoperite la Romaero în urma unei verificări a Corpului de control al premierului de anul trecut.

Acţiunea de control de la Romaero a vizat perioada 01.01.2016 – 07.05.2019, iar raportul a fost înaintat Parchetului.

Una dintre principalele constatări ale actului de control a evidenţiat că, până în luna septembrie 2019, nu a fost finalizată procedura de selecţie a membrilor Consiliului de Administraţie (CA), reprezentanţii Ministerului Economiei, principalul acţionar, încălcând dispoziţii din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011.

Totodată, în perioada 04.06.2016-18.02.2019, Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) Romaero nu a aprobat şi încheiat contracte de mandat cu administratorii numiţi în CA, fiind încălcate dispoziţiile legale incidente, iar până la data de 18.02.2019 CA al Romaero nu a stabilit criterii şi/sau indicatori de performanţă pentru directorul general, aşa cum s-a prevăzut în contractul de mandat, astfel încât activitatea acestuia să poată fi evaluată în funcţie de îndeplinirea acestora.

De asemenea, directorul general nu a întocmit şi prezentat CA rapoarte trimestriale privind execuţia mandatului său. În plus, la data prelungirii mandatului de director general, acesta nu îndeplinea cerinţa de vechime în muncă de 5 ani în domeniul specific activităţii companiei, se mai arată în raportul dat publicităţii de Guvern.