27 mai 2019

Regimul nord-coreean îl caracterizează pe John Bolton drept un "fanatic belicos", în urma acuzaţiilor privind recentele teste cu rachete ale Phenianului

Mircea Olteanu

John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, este un "fanatic belicos" care a concluzionat în mod eronat că recentele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord încalcă rezoluţiile ONU, a transmis luni Ministerul de Externe de la Phenian.

Sursă foto: Mediafax

În comunicatul dat publicităţii de MAE nord-coreean, un oficial al regimului de la Phenian afirmă că renunţarea la testele cu rachete ar însemna renunţarea la dreptul de a se apăra, informează postul CNBC, citând agenţia statală de ştiri KCNA.

Bolton lucrează mai mult la distrugerea păcii şi securităţii, a adăugat oficialul.

"Să ceri interzicerea oricărei lansări ce foloseşte tehnologie balistică, mai degrabă decât să vorbim despre raza de acţiune, este la fel cu a spune că ar trebui să renunţăm la suveranitatea noastră", a declarat oficialul nord-coreean.

John Bolton este cunoscut în SUA drept "un fanatic belicos care şopteşte război în urechea preşedintelui" Donald Trump, a completat reprezentantul MAE de la Phenian.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că arsenalul nuclear al ţării sale este complet, aşa că regimul de la Phenian nu va mai testa arme nucleare sau rachete balistice cu rază lungă de acţiune.

La începutul lunii mai, Phenianul a reluat testele balistice, ce fuseseră întrerupte după testarea unei rachete intercontinentale în noiembrie 2017.

Forţele nord-coreene au lansat două rachete ce au zburat 420 de kilometri, respectiv 270 de kilometri, înainte de a se prăbuşi în mare, la est de Peninsula Coreea.

Rezoluţiile ONU interzic Coreei de Nord să lanseze rachete balistice, în caz contrar riscând noi sancţiuni.

John Bolton, consilierul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, a declarat sâmbătă că testele cu rachete efectuate recent de Coreea de Nord reprezintă o încălcare a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate ONU.