08 iunie 2019

Regimul de la Teheran respinge apelul Franţei pentru intensificarea dialogului pe tema programului nuclear iranian

Teodora Marinescu

Iranul a respins apelul Franţei privind intensificarea dialogului privind programul său nuclear, afirmând că va discuta despre acordul semnat în 2015 doar cu marile puteri, relatează site-ul postului France 24.

Sursă foto: Mediafax

Afirmaţia a fost făcută în contextul în care Statele Unite au impus noi sancţiuni care afectează industria petrochimică din Iran.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat în urmă cu o zi că atât Parisul, cât şi Washingtonul vor să oprească programul nuclear al Teheranului, iar noile discuţii ar trebui să se concentreze asupra programelor pentru rachete balistice.

Cu toate acestea, Ministerul de Externe al Iranului a informat că nu va purta discuţii dincolo de acordul din 2015, pe care preşedintele american Donald Trump l-a abandonat în 2018.

"Sub aceste circumstanţe, discuţiile dincolo de înţelegere ar putea duce la apariţia neîncrederii între semnatarii care au rămas angajaţi în menţinerea acordului", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi.

Statele Unite au decis retragerea din acordul nuclear semnat în 2015 între Iran şi marile puteri din P5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) şi impunerea unui nou set de sancţiuni asupra Teheranului.

În 2017, Teheranul a respins un alt apel făcut de Paris, privind un dialog pe tema programului de rachete balistice, afirmând că acestea au un scop pur defensiv.