16 august 2019

Regimul de la Phenian îl critică pe liderul de la Seul şi respinge categoric continuarea dialogului cu Coreea de Sud

Mircea Olteanu

Coreea de Nord, care a efectuat vineri un nou test cu rachete, a critcat dur un discurs al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in şi a respins categoric posibilitatea continuării discuţiilor de pace cu Seulul, în contextul derulării exerciţiilor militare comune Coreea de Sud-SUA.

Sursă foto: Mediafax

Într-un discurs rostit cu ocazia aniversării eliberării Coreei de sub stăpânirea niponă, preşedintele Moon Jae-in şi-a exprimat speranţa că până în anul 2045 se va realiza unificarea Peninsulei Coreea.

Liderul de la Seul a mai afirmat că obiectivul denuclearizării Penisnuliei Coreea este în acest moment "în cel mai critic punct de cotitură", pe fondul impasului discuţiilor între cele două Corei.

"O nouă Peninsulă Coreeană, una care va genera pace şi prosperitate pentru ea însăşi, Asia de Est şi întreaga lume, ne aşteaptă", a mai afirmat preşedintele sud-coreean.

Dar, la câteva ore după discursului liderului de la Seul, Coreea de Nord a contestat semnificaţia dialogului în condiţiile în care "chiar în acest moment, Coreea de Sud continuă exerciţiile militare comune, iar să vorbească despre o economie paşnică ori un regim paşnic, nu are niciun drept".

"Chiar ne întrebăm dacă gândirea sa este logică atunci când menţionează discuţiile dintre Nord şi Sud în timp ce efectuează scenarii de război care prevăd distrugerea majorităţii forţelor noastre armate în 90 de zile", se mai afirmă în comunicatul dat publicităţii de regimul de la Phenian.

Mai mult, Coreea de Nord îl cataloghează pe Moon Jae-in drept "un om neruşinat".

Coreea de Nord a lansat vineri dimineaţă două proiectile neidentificate, probabil rachete balistice, de pe coasta de est, care s-au prăbuşit în mare, a anunţat armata sud-coreeană.