24 mai 2018

Regimul de la Phenian avertizează SUA cu "o confruntare nucelară" în cazul anulării summitului Trump-Kim

Mircea Olteanu

Choe Son-hui, adjunctă a ministrului nord-coreean de Externe, a declarat că regimul de la Phenian nu va "cerşi pe lângă SUA pentru dialog" şi a ameninţat Washingtonul cu "o confruntare nucelară" în cazul anulării summitului între liderii celor două ţări, informează cotidianul The Guardian.

Soarta summitului depinde în "totalitate" de Statele Unite, a mai declarat oficialul nord-coreean.

Declaraţiile dure ale oficialului nord-coreean vin în contextul în care preşedintele american Donald Trump a semnalat marţi că întrevederea programată cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, ar putea fi amânată.

Regimul din Coreea de Nord a schimbat recent tonul faţă de Coreea de Sud şi faţă de Statele Unite, semnalând intenţia de a anula întrevederea lui Kim Jong-Un cu Donald Trump, criticând dur exerciţiile comune efectuate de militari sud-coreeni şi americani.

Într-un comunicat dat publicităţii de agenţia nord-coreeană de ştiri KCNA, Choe Son-hui l-a catalogat drept "nătâng politic" pe vicepreşedintele american Mike Pence pentru că acesta a comparat Coreea de Nord "un stat cu arme nucleare, cu Libia, care doar a instalat câteva echipamente şi s-a jucat în jurul lor".

Oficialul nord-coreean l-a descris drept "ignorant şi inept" pe Pence după ce aceasta a afirmat că regimul de la Phenian ar putea "ajunge precum Libia".

Dictatorul libian Muammar al-Gaddafi a renunţat în 2003 la programul său nucelar în urma presiunilor internaţionale, după care regimul său s-a prăbuşit după o revoluţie, sprijinită de mai multe state NATO, Gaddafi fiind ucis de rebeli.