14 mai 2019

Regimul de la Phenian acuză SUA de ”jaf”, după sechestrarea unei nave nord-coreene

Mircea Olteanu

Regimul de la Phenian a catalogat drept "jaf" sechestrarea unei nave nord-coreene de către SUA şi cere returnarea imediată a navei, se arată într-un comunicat difuzat de KCNA, agenţia oficială de ştiri din Coreea de Nord, informează postul ABC News.

Sursă foto: Mediafax

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Phenian a declarat că acţiunea Statelor Unite trădează spiritul înţelegerii de la summitul din iunie 2018, între liderul nord-coreean Kim Jong-Un şi preşedintele SUA, Donald Trump.

Cu ocazia acestui summit, desfăşurat la Singapore, cei doi lideri au anunţat angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea şi să depună eforturi pentru îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, fără însă ca înţelegerea să includă măsuri concrete.

Sechestrarea unei nave cargo nord-coreene, care transporta cărbune, a survenit într-un moment delicat în ceea ce priveşte relaţiile dintre Phenian şi Washington, în condiţiile în care Coreea de Nord a reluat testele cu rachete în încercarea de a exercita presiuni asupra SUA pentru eliminarea unor sancţiuni.

"Rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU, menţionate de Statele Unite drept unul dintre motivele pentru jefuirea navei noastre comerciale, echivalează cu încălcarea în mod violent a suveranităţii ţării noastre şi le-am respins în întregime", se afirmă într-un comunicat al autorităţilor nord-coreene.

Regimul de la Phenian a avertizat SUA în legătură cu consecinţele pe care un astfel de "jaf în plină zi" l-ar putea avea în planul situaţiei politice.

Sancţiunele ONU interzic Coreei de Nord să exporte cărbune şi alte resurse minerale. Experţii cred că Phenianul a folosit exporturile de cărbune pentru a-şi finanţa industria militară.

Statele Unite au anunţat săptămâna trecută că au plasat sub sechestru o navă cargo nord-coreeană, susţinând că ţara comunistă încalcă sancţiunile impuse regimului de la Phenian.