31 mai 2019

Regele Salman anunţă că sunt necesare acţiuni ferme pentru a descuraja Iranul, Irakul refuză

Marinela Sarbu

Regele Salman al Arabiei Saudite a declarat joi în cadrul unui summit al ţărilor arabe că sunt necesare acţiuni ferme pentru a opri "escaladarea" tensiunilor în regiune ca urmare a atacurilor Iranului asupra resurselor petroliere din Golf, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Într-o declaraţie susţinută după o reuniune a ţărilor arabe din zona Golfului şi într-un comunicat separat emis după un summit mai extins sprijină atât dreptul Arabiei Saudite, cât şi al Emiratelor Arabe Unite de a-şi apăra interesele după atacurile asupra staţiilor de pompare a petrolului din regat şi a navelor petroliere din Emiratele Arabe Unite.

Dar, într-un semn al tensiunilor regionale, Irakul, care are legături bune cu Iranul şi Washingtonul învecinat, a transmis că se opune comunicatului statelor arabe, care susţine că orice cooperare cu Teheranul ar trebui să se bazeze pe "non-intervenţia în alte state".

"Lipsa unei hotărîri stricte împotriva comportamentului iranian este ceea ce a dus la escaladarea pe care o vedem astăzi", a spus regele Salman în urma celor două întâlniri consecutive.