06 iunie 2023

Regele Charles al III-lea, păzit în România inclusiv cu drone

Gabriel Pecheanu

Regele Charles a fost păzit, în timpul vizitei în România, de specialişti în protecţie şi intervenţie antiteroristă, securitate cibernetică, comunicaţii, dronă şi antidronă, precum şi CBRN, potrivit SPP.

Sursă foto: Mediafax

„Am avut specialişti în protecţie şi intervenţie antiteroristă, în securitate cibernetică, comunicaţii, dronă şi antidronă, precum şi CBRN (chimice, biologice, radiologice şi nucleare - n.r.)”, conform SPP.

Regele Charles a beneficiat în timpul vizitei în România de un protocol similar cu cele avute în timpul vizitelor anterioare, când avea titlul de prinţ.

Potrivit SPP, „măsurile de securitate au fost adaptate contextului regional şi internaţional, dar fără a fi foarte diferite de vizitele anterioare”.

Regele Charles al III-lea a părăsit România marţi, în jurul orei 16.45.

Regele Charles a sosit, vineri, în România, într-o vizită privată de cinci zile. Înainte de a merge în Transilvania, el a fost primit, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis.

Regele Charles al III-lea şi-a început discursul susţinut vineri la Palatul Cotroceni în limba română, iar la un moment dat a rostit şi un vers din Eminescu. „Am ajuns să iubesc România”, a spus Majestatea Sa.

„Au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această ţară remarcabilă. Când am venit aici şi chiar dinainte am simţit o legătură profundă cu România”, a spus regele Marii Britanii şi Irlandei de Nord, care a făcut referire la legăturile de familie dintre familiile regale română şi britanică.

„Întotdeauna m-am simţit acasă în România”, a adăugat monarhul.

El a spus că, în toţi aceşti ani, a călătorit prin toată ţara şi „am întâlnit români din toate domeniile. Am avut astfel posibilitatea de a fi martor al dezvoltării extraordinare care a avut loc şi care este o mărturie a energiei, inovativităţii şi rezistenţei dumneavostră”.

Majestatea Sa a vorbit de legăturile pe care le are cu tinerii şi cu cei care protejează monumentele istorice din România.

„Am ajuns să iubesc România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele şi biodiversitatea”, a spus regele, care a continuat în limba română cu un vers din Mihai Eminescu: „Ţară de glorii, ţară de dor”.