05 septembrie 2019

Recep Tayyip Erdogan consideră inacceptabil că state înarmate cu arme nucleare interzic Turciei să dezvolte de arme atomice

Mircea Olteanu

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat miercuri că este inacceptabil că state înarmate cu arme nucleare interzic Ankarei să obţină propriile arme atomice, informează postul Euronews.

Sursă foto: Mediafax

"Unele ţări au rachete cu focoase nucleare, nu una sau două. Dar (ne spun că) noi nu le putem avea. Nu pot accepta acest lucru", a declarat liderul turc la o reuniune la Sivas a partidului de guvernământ, Partidul Dreptate şi Dezvoltare (AKP).

"Nu există nicio naţiune dezvoltată din lume care să nu le aibă", a spus Erdogan, deşi cele mai multe ţări considerate dezvoltate nu au arme atomice.

Turcia a semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară în anul 1980, iar ulterior a semnat şi Tratatul privind Interzicerea Totală a Testelor nucleare, în anul 1996, două acorduri internaţionale ce au drept scop să prevină dezvoltarea de arme atomice.

Erdogan a sugerat că doreşte ca Turcia să beneficieze de aceeaşi protecţie ca Israelul, stat care se crede că are un arsenal nuclear considerabil, lucru pe care autorităţile de la Tel Aviv nici nu l-au confirmat, dar nici nu l-au infirmat.

"Avem Israelul în apropiere, aproape ca vecini. Înfricoşează (alte naţiuni) prin deţinerea acestora. Nimeni nu-i poate atinge", a afirmat liderul de la Ankara.