12 martie 2018

Recep Erdogn critică NATO în legătură cu lipsa sprijinului pentru campania turcă în Siria

Mircea Olteanu

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Alianţa Nord-Atlantică că nu a sprijinit campania Ankarei împotriva militanţilor kurzi din nord Siriei, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

Sursă foto: Mediafax

"Suntem în mod constant hărţuiţi de grupări teroriste la frontierele noastre", a declarat preşedintele turc la Bolu, un oraş la est de Istanbul.

"Salut NATO! Cu ceea ce se întâmplă în Siria, când ai de gând să vii alături de noi", a completat Erdogan.

Preşedintele turc a criticat şi Statele Unite în legătură cu aprovizionarea cu arme a miliţiilor kurde.

"Asta e prietenie? Este asta unitatea NATO?", a declarat Erdogan, notând că Turcia a participat la operaţiunile NATO în Afganistan şi în alte ţări.

Erdogan mai spus că trupele turce şi forţele rebele sprijinite de Ankara se află la doar 4-5 kilometri de oraşul Afrin pe care intenţionează să-l ocupe.

Pe data de 19 ianuarie, armata turcă a declanşat o ofensivă antikurdă în nordul Siriei, lansând atacuri aeriene şi terestre în regiunea Afrin.

Ankara consideră grupările kurde siriene susţinute de Statele Unite drept aliate cu mişcarea insurgentă separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată teroristă de Turcia, SUA şi UE.