29 aprilie 2019

Recep Erdogan vrea crearea unui grup de lucru Turcia-SUA pentru depăşirea crizei generate de planul cumpărării sistemului S-400 din Rusia

Mihai Draghici

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat prin telefon, luni, cu omologul său din SUA, Donald Trump, despre posibilitatea constituirii unui grup bilateral de lucru pentru analizarea planului Ankarei de a cumpăra un sistem antiaerian rus S-400, relatează agenţia Reuters.

Sursă foto: Mediafax

"Onorabilul nostru preşedinte, Recep Erdogan, a propus crearea unui grup de lucru referitor la achiziţionarea sistemului de apărare S-400 din Federaţia Rusă", a transmis Preşedinţia Turciei.

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite avertizează că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35, pe care Turcia vrea, de asemenea, să le achiziţioneze.