11 mai 2019

Rebelii houthi şi-au anunţat sâmbătă retragerea din mai multe porturi din Yemen

Andrei Vacaru

Rebelii houthi din Yemen au anunţat sâmbătă că au început retragerea din trei porturi-cheie ale ţării, in conformitate cu un acord semnat în decembrie la Stockholm, potrivit France 24.

Sursă foto: Mediafax

Decizia rebelilor este un prim pas pentru dezamorsarea conflictului din Yemen, care a început acum patru ani, notează analiştii.

Retragerea este atent supravegheată de către Comitetul de coordonare a redesfăşurării (RCC) al Naţiunilor Unite, condus de danezul Michael Lollesgaard, în conformitate cu Acordul de la Stockholm. Acest document este considerat prima reuşită importantă în procesul de pace din Yemen, ţară măcinată de un conflict care a dus la moartea a zeci de mii de persoane şi a adus milioane de cetăţeni în pragul foametei.

Planul prevede că rebelii se vor retrage între 11 şi 14 mai din porturile Saleef, Ras Isa şi Hodeida, potrivit unui comunicat al RCC. În cadrul negocierilor de la Stockholm această retragere fusese programată pentru luna ianuarie, însă realizarea ei a fost întârziată de lipsa de încredere dintre cele două părţi: rebelii houthi, sprijiniţi de Iran şi o coaliţie, condusă de Arabia Saudită, care sprijină guvernul recunoscut la nivel internaţional.

Misiunea ONU în Yemen va monitoriza retragerea rebelilor, potrivit unui comunicat al Naţiunilor Unite, care precizează că acest prim pas trebuie urmat de „acţiuni asumate, transparente şi susţinute ale celor două părţi pentru îndeplinirea obligaţiilor ce le revin”.

Organizaţiile umanitare au făcut în repetate rânduri apel la cele două părţi să înceteze luptele în zona portului Hodeida, cel mai mare din ţară, pentru ca acesta să poată fi utilizat pentru livrarea de ajutoare umanitare populaţiei. Aproximativ zece milioane de persoane din Yemen depind de ajutorul umanitar oferit de Programul Alimentar Mondial, o agenţie a ONU.