15 februarie 2019

Reacţii nervoase la Moscova cu privire la posibilitatea impunerii de noi sancţiuni Kremlinului de către Statele Unite

Monitorul Apărării şi Securităţii

Sancţiunile împotriva Rusiei adoptate de Senatul american sub denumirea de Actul de securitate americană împotriva agresiunii Kremlinului (DASKA) a generat reacţii nervoase la Moscova, după cum consemnează buletinul Eurasia Daily Monitor al Jamestown Foundation. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a caracterizat DASKA ca fiind „ilegal” şi „o manifestare rusofobă turbată”.

Conform presei apropiate Moscovei, „în spatele ideii sancţiunilor anti-ruse se află abordarea pragmatică a SUA în sfera comerţului, uneori vecină cu racketismul”. DASKA ar viza „distrugerea proiectelor ruseşti de energie” şi subminarea sistemului bancar controlat de stat, pentru a face loc pe diverse pieţe afacerilor americane.

Noile sancţiuni adoptate miercuri la Washington cu un consens bipartit reprezintă varianta 2019 a legislaţiei DASKA, adoptată iniţial în august 2018. Documentul prevede intensificarea presiunilor economice, politice şi diplomatice asupra Federaţiei Ruse ca răspuns la politica sa agresivă de influenţare a proceselor democratice din diverse ţări, la influenţa sa malignă în Siria şi la agresiunea continuată asupra Ucrainei, inclusiv criza din Strâmtoarea Kerch, în care Rusia a capturat trei nave ucrainene şi a reţinut echipajele acestora.

DASKA reafirmă angajamentul SUA pentru NATO şi previne posibilitatea ca preşedintele să decidă ieşirea Statelor Unite din Alianţă, fără aprobarea Senatului.

Noile sancţiuni vor trebui promulgate de preşedintele Donald Trump în cursul săptămânilor viitoare.