15 iulie 2019

Reacţie furibundă a Belgradului după vandalizarea mai multor morminte într-un cimitir ortodox sârb din Kosovo

Mircea Olteanu

Administraţia de la Belgrad a acuzat că vandalizarea mai multor morminte dintr-un cimitir ortodox sârb din localitatea Lipljan indică faptul că "ideologia urii este omniprezentă în rândul separatiştilor" din Kosovo, informează cotidianul Le Figaro.

Sursă foto: Mediafax

"Mai multe pietre funerare dintr-un cimitir ortodox din Lipljan au fost deteriorate de necunoscuţi", se afirmă într-un comunicat al poliţiei din Kosovo, în care se mai precizează că a fost iniţiată o anchetă.

Localitatea Lipljan se află în centrul regiunii Kosovo, la câţiva kilometri sud de Priştina, aici trăind o mică comunitatea sârbă, dar majoritatea populaţiei este albaneză.

Jovica Miric, preşedintele comunităţii sârbe din Lipljan a declarat că peste 20 de morminte au fost vandalizate în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. Imagini publicate pe site-ul Kossev prezintă mai multe pietre funerare şi cruci răsturnate.

Incidentul a provocat reacţia furibundă a Belgradului. "Distrugerea a peste 20 de pietre funerare (...) demonstrează că ideologia urii este omniprezentă la separatişti", se afirmă într-un comunicat dat publicităţii de un departament al Guvernului Serbiei care se ocupă de relaţiile cu Kosovo.

De asemenea, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a condamnat "profanarea pietrelor funerare" şi a îndemnat liderii locali "să acţioneze împotriva acestui tip de acte".

 

 

Mormintele din acest cimitir au mai fost vandalizate în trecut, cel mai recent în decembrie 2018.

Fosta provincie sârbă Kosovo şi-a declarat independenţa la aproape un deceniu după un conflict de doi ani între forţele sârbe şi separatiştii albanezi, în cursul cărora au fost comise numeroase atrocităţi de ambele părţi.

Serbia nu recunoaşte independenţa regiunii Kosovo, iar relaţiile între cele două state tensionate, dialogul între Belgrad şi Priştina, mediat de Uniunea Europeană, este de mai mult luni blocat.

Independenţa fostei provincii sârbe a fost recunoscută de 115 ţări, dintre care 23 dintre cele 28 de state membre ale UE. Cele cinci state membre ale UE care până în acest moment nu au recunoscut independenţa Kosovo sunt Spania, Slovacia, Cipru, Grecia şi România.