18 noiembrie 2023

Războiul Israel-Hamas. Biden presează Qatar pentru eliberarea ostaticilor / Gaza n-a primit combustibil / Erdogan tună şi fulgeră împotriva Israelului

Mediafax

Războiul din Fâşia Gaza îi ţine în priză pe toţi actorii importanţi ai lumii.

Sursă foto: Mediafax
Hamas cere, în cadrul negocierilor pentru ostatici, oprirea zborurilor cu drone peste Gaza. CNN susţine că Israelul ar fi împotrivă

Hamas a cerut Israelului să oprească zborurile cu drone de supraveghere peste Gaza. Solicitarea a fost făcută în cadrul negocierilor pentru eliberarea ostaticilor. CNN raportează acest lucru, citând unele surse, potrivit cărora Israelul ar fi împotriva cererii, deoarece suspendarea controalelor dronei ar însemna pierderea urmării oamenilor Hamas.

Netanyahu: trupele nu vor rămâne în Gaza după război

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat într-un interviu acordat NPR că nu intenţionează să păstreze trupe în Gaza după război, chiar dacă Israelul va menţine controlul de securitate asupra Fâşiei în viitorul apropiat. „Nu sunt sigur că ţin trupele înăuntru”, a explicat el. În ceea ce priveşte viitorul Fâşiei, „responsabilitatea militară generală este israeliană, dar trebuie să existe un guvern civil”, atâta timp cât acesta se angajează să nu „finanţeze terorismul”.

Israelul îşi actualizează numărul morţilor după rave: 364

Poliţia israeliană a actualizat numărul morţilor la rave-ul Re'im atacat pe 7 octombrie de militanţii Hamas. Sunt 364, aproximativ o treime din totalul deceselor israeliene. Raportează Canalul 12. Numărările anterioare stabiliseră numărul deceselor la festivalul de muzică la 270. Aproximativ 40 de participanţi au fost luaţi ostatici.

Biden cere emirului Qatar: eliberarea urgentă a ostaticilor

Preşedintele american Joe Biden l-a sunat din nou pe emirul Qatar Tamim bin Hamad Al-Thani şi a reiterat „necesitatea urgentă” ca cei aproximativ 240 de ostatici „să fie eliberaţi fără întârziere”, a spus Casa Albă, intensificându-şi retorica asupra imperativităţii problemei. În timpul şedinţei cabinetului de război de aseară, prim-ministrul Benjamin Netanyahu l-a sunat pe Biden şi l-a îndemnat să facă presiuni pe emirul Qatarului pentru a extinde numărul de ostatici care urmează să fie incluşi în acordul negociat la Doha între Israel şi Hamas, a informat în această seară Canalul 12, citat de Haaretz.

Israel: operaţiunea se va extinde la sudul Fâşiei

Operaţiunea condusă de Israel în Gaza, '„pe uscat, pe cer şi dinspre mare'”, va continua oriunde se află Hamas: '„Deoarece Hamas este situat şi în sudul Fâşiei, operaţiunea se va extinde acolo, de asemenea”, spune purtător de cuvânt militar Daniel Hagari. „Acest lucru se va întâmpla în timpul, locul şi condiţiile pe care le considerăm cele mai favorabile. Dar se va întâmpla'”.

UNRWA: Vineri nu a fost livrat combustibil în Gaza

Un purtător de cuvânt al UNWRA, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, a declarat pentru BBC că nici un combustibil nu a sosit vineri în Gaza, după ce Israelul a anunţat că va permite trecerea a două camioane diesel prin Fâşie în fiecare zi. Datele din Semiluna Roşie Egipteană şi UNRWA indică, adaugă BBC, că în ultimele trei zile niciun camion încărcat cu ajutor nu a intrat în Fâşia Gaza.

Preşedintele turc Erdogan: Israelul ucide 13.000 de oameni care încălcau Tora

Preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan, într-o conferinţă de presă comună la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz, a susţinut că Israelul din Gaza a ucis „13.000 de oameni” şi, de asemenea, „copii”, încălcând astfel preceptele evreieşti ale „Torei”.