19 noiembrie 2023

Războiul Israel-Hamas. Biden afirmă că Autoritatea Palestiniană ar trebui să guverneze în cele din urmă Fâşia Gaza şi Cisiordania

Iulian Moşneagu

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat sâmbătă că Autoritatea Palestiniană ar trebui să guverneze Fâşia Gaza şi Cisiordania, în urma războiului dintre Israel şi Hamas.

Sursă foto: Mediafax

"Pe măsură ce ne străduim să obţinem pacea, Gaza şi Cisiordania ar trebui să fie reunite sub o singură structură de guvernare, în cele din urmă sub o Autoritate Palestiniană revitalizată, în timp ce lucrăm cu toţii pentru o soluţie cu două state", a scris Joe Biden într-un articol de opinie publicat în Washington Post, citează Reuters.

"Nu trebuie să existe nicio strămutare forţată a palestinienilor din Gaza, nicio reocupare, niciun asediu sau blocadă şi nicio reducere a teritoriului", a mai spus Biden.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a contestat planul lui Biden ca Autoritatea Palestiniană să guverneze Gaza.

"Cred că Autoritatea Palestiniană, în forma sa actuală, nu este capabilă să accepte responsabilitatea pentru Gaza, după ce am luptat şi am făcut toate acestea, pentru a le-o transmite lor", a declarat Netanyahu la o conferinţă de presă la Tel Aviv.

Netanyahu a declarat anterior că Israelul trebuie să menţină "responsabilitatea militară generală" în Gaza "în viitorul apropiat".

Autoritatea Palestiniană conducea atât Cisiordania, cât şi Gaza, dar a fost înlăturată din cea din urmă în 2007, după un scurt război civil cu Hamas.

Biden a mai spus că Statele Unite sunt pregătite să emită interdicţii de viză împotriva "extremiştilor" care atacă civili în Cisiordania. Violenţele comise de coloniştii israelieni împotriva palestinienilor care locuiesc în Cisiordania ocupată de Israel au crescut de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

"Am fost categoric cu liderii israelieni că violenţele extremiste împotriva palestinienilor din Cisiordania trebuie să înceteze şi că cei care comit aceste violenţe trebuie să fie traşi la răspundere", a declarat Biden.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas l-a îndemnat pe Biden să facă presiuni asupra Israelului pentru a opri violenţele împotriva palestinienilor.

"De asemenea, vă cer să interveniţi de urgenţă pentru a opri atacurile forţelor israeliene şi terorismul continuu al coloniştilor împotriva poporului nostru din Cisiordania şi Ierusalim, care prefigurează o explozie iminentă", a spus Abbas ntr-o alocuţiune specială difuzată de Palestine TV.

Cisiordania, unde locuiesc 3 milioane de palestinieni care trăiesc printre mai mult de jumătate de milion de colonişti evrei, fierbe de mai bine de 18 luni, atrăgând o îngrijorare internaţională tot mai mare, pe măsură ce violenţele au escaladat după 7 octombrie.