04 iunie 2023

"Războiul este aproape şi va fi devastator". Şeful Pentagonului face o predicţie sumbră despre războiul cu China

Alexandru Stan

Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, a avertizat că un război cu China ar fi „devastator” într-un discurs ţinut la Dialogul Shangri-La sâmbătă. Austin a avertizat Beijingul să nu ia măsuri radicale privind insula Taiwan - un punct fierbinte între relaţiile dintre Statele Unite şi China.

Sursă foto: Mediafax

Politica „Chinei Unice” a Beijingului dictează că Taiwanul, o insulă de pe coasta ţării, face parte din China.

Liderii Taiwanului, însă, consideră insula ca fiind o naţiune propriu-zisă, Republica Chinei.

Deşi Statele Unite nu recunosc oficial independenţa insulei, s-au angajat să o apere împotriva unei invazii chineze. În plus, disputa privind independenţa Taiwanului a alimentat îngrijorările cu privire la un conflict mai mare în regiunea Indo-Pacific. 

Tensiunile dintre SUA şi China în jurul Taiwanului s-au intensificat în ultimii ani. China a crescut numărul de exerciţii militare în apropierea naţiunii insulare în timpul vizitei fostului preşedinte al Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi anul trecut, catalizând îngrijorările cu privire la un conflict între cele două naţiuni.

Între timp, China şi-a continuat să-şi consolideze armata şi să-şi extindă influenţa în regiunea Indo-Pacific. 

Austin a subliniat în observaţiile sale de la summitul din Singapore că „întreaga lume are un interes în menţinerea păcii şi stabilităţii” în Taiwan, subliniind importanţa asigurării securităţii rutelor comerciale maritime din regiune. Lanţurile globale de aprovizionare, precum şi libertatea de navigaţie, depind de pacea din regiune, a spus el, avertizând asupra efectelor de lungă durată ale unui război în Taiwan. 

„Dar să nu vă înşelaţi: războiul din Strâmtoarea Taiwan ar fi devastator”, a spus el, citat de Newsweek