24 iunie 2020

Războiul diplomatic dintre indieni şi pakistanezi continuă. India expulzează jumătate din personalul diplomatic pakistanez

Andreea Soare

Guvernul Indiei a expulzat jumătate din personalul Înaltei Comisii a Pakistanului din New Delhi, acuzându-i de implicare în „acţiuni de spionaj”, relatează ITV News.

Sursă foto: Mediafax

Mai mult decât atât, se pare că India şi-a redus chiar şi propriul personal al Înaltei Comisii din capitala Pakistanului, Islamabad, la 50%. Aceste decizii, care vor fi implementate în următoarele 7 zile, au fost comunicate diplomatului pakistanez din New Delhi.

Ministrul Afacerilor Externe din India a declarat că: „Aceştia (n.n. diplomaţii pakistanezi) au fost implicaţi în acţiuni de spionaj şi au ţinut legătura cu organizaţiile teroriste. Activitatea celor doi oficiali prinşi şi expulzaţi, ulterior, pe 31 mai 2020, a fost unul dintre exemplele de acest fel. În timp ce oficialii au fost implicaţi în acţiuni care nu se conformează statutului lor privilegiat din Înalta Comisie, Pakistan s-a implicat, în paralel, într-o campanie de intimidare a oficialilor Înaltei Comisiii indiene din Islamabad şi de împiedicare a continuării responsabilităţilor lor diplomatice”, citează ITV News.

Relaţiile dintre cele două puteri nucleare au fost tensionate în ultima perioadă, în special după ce India a expulzat doi diplomaţi pakistanezi, luna trecută, acuzându-i de spionaj. Ca răspuns la aceste acţiuni, doi diplomaţi indieni din Înalta Comisie din Pakistan, ar fi fost răpiţi şi torturaţi de către Serviciile de Informaţii ale Pakistanului, pentru 10 ore, apoi au fost eliberaţi.