08 martie 2022

Războiul din Ucraina, ziua a 13-a. Bombardamente puternice în mai multe oraşe. Primar: "Nu putem nici măcar să strângem cadavrele, deoarece bombardamentele cu arme grele nu se opresc nici ziua, nici noaptea"

Gabriel Negreanu | Sorina Matei

Sursă foto: Mediafax
UPDATE Bombardamente semnificative în cursul nopţii

Avioanele ruseşti au bombardat în cursul nopţii oraşe din estul şi centrul Ucrainei, au declarat oficiali ucraineni. Bombardamentele au lovit suburbiile capitalei Kiev.

În Sumy şi Okhtyrka, la est de Kiev, în apropiere de graniţa cu Rusia, bombele au căzut pe clădiri rezidenţiale şi au distrus o centrală electrică, a declarat liderul regional Dmytro Jivitski. El a spus că există morţi şi răniţi, dar nu a oferit cifre.

Bombele au lovit, de asemenea, depozite de petrol din Zhytomyr.

În Bucha, o suburbie a Kievului, primarul a raportat tiruri de artilerie grea.

"Nu putem nici măcar să strângem cadavrele, deoarece bombardamentele cu arme grele nu se opresc nici ziua, nici noaptea", a declarat primarul Anatol Fedoruk. "Câinii dezmembrează cadavrele pe străzile oraşului. Este un coşmar".

UPDATE 5:10 Războiul din Ucraina. Situaţia în prezent

 • Preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, a mobilizat din nou naţiunea în discursul său video de la sfârşitul nopţii, spunând: "Nu daţi înapoi. Noi nu ne retragem", adăugând că rezistenţa "eroică" face ca războiul să fie "ca un coşmar" pentru Rusia.
 • Criza umanitară din Ucraina se adânceşte pe măsură ce forţele ruseşti îşi intensifică atacurile, în timp ce alimentele, apa, căldura şi medicamentele devin din ce în ce mai puţine. Se crede că aproximativ 1,7 milioane de ucraineni au fugit din calea luptelor, iar numărul total ar putea ajunge la 5 milioane, a precizat UE.
 • O interdicţie occidentală asupra importurilor de petrol rusesc ar putea să ducă preţul la 300 de dolari pe baril şi să determine închiderea principalului gazoduct către Germania, a avertizat luni Moscova.
 • Un general rus de rang înalt a fost ucis în luptele din Harkov, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. Acesta a declarat că forţele sale l-au ucis pe generalul-maior Vitaly Gerasimov.
 • Ministrul de externe al Chinei a numit relaţia ţării cu Rusia ca fiind puternică ca o "stâncă", în timp ce Beijingul continuă să refuze să condamne invazia Ucrainei, în pofida presiunilor tot mai mari din partea SUA şi a Uniunii Europene de a-şi folosi influenţa pentru a ţine în frâu Moscova.
 • Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul american la Naţiunile Unite, l-a acuzat pe Vladimir Putin că are un plan "de a brutaliza Ucraina", în timp ce ONU încearcă să negocieze coridoare de evacuare. Ambasadorul Rusiei a ripostat, susţinând că ucrainenii se bombardează singuri.

UPDATE 1:30 Zelenski: Rămân în Kiev. Pe strada Bankova în biroului preşedintelui. Nu mă ascund şi nu mi-e frică de nimeni

Foto: Institutul pentru Studiul Războiului

UPDATE Explozii puternice în oraşul portuar Odesa

Autorităţile ucrainiene au anunţat că sistemul de apărare ucrainean care a doborât rachetele ruseşti lansate de pe una dintre navele de război aflate în largul coastei.

În cursul serii au exiatt mai multe avertismente că navele ruse se repoziţionează pentru a fi în poziţii de atac

Odesa este considerată o ţintă strategică cheie pentru Moscova. 

UPDATE 12:10 Un important lider militar rus ar fi fost ucis

În timpul luptelor de lângă Harkov, Vitaly Gerasimov, un lider militar rus, general-maior, şef de stat major şi prim-adjunct al comandantului Armatei 41 a Districtului Militar Central al Rusiei, a fost ucis. O serie de ofiţeri superiori ai armatei ruse au fost, de asemenea, ucişi şi răniţi, anunţă autorităţile ucrainiene într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Apărării.

Vitaly Gerasimov a participat la cel de-al doilea Război Cecen şi la operaţiunea militară rusă din Siria. El a primit o medalie "pentru anexarea Crimeei".

Situaţia la acest moment

 • Bombardamentele ruseşti împiedică evacuarea civililor din Kiev, Mariupol, Sumy, Kharkiv, Volnovakha şi Mykolayiv, a declarat Ministerul ucrainean de Externe.
 • Peste 1,7 milioane de ucraineni care fug de invazia Rusiei au trecut până în prezent în Europa Centrală, a declarat luni agenţia pentru refugiaţi a Naţiunilor Unite, în timp ce alte mii de persoane au trecut graniţele.
 • O a treia rundă de discuţii privind conflictul dintre Ucraina şi Rusia s-a încheiat cu "mici evoluţii pozitive" legate de potenţialele coridoare umanitare. Dar Rusia a declarat că este "prea devreme" pentru a vorbi despre aspecte pozitive.
 • Primarul din Lviv a declarat că oraşul din vestul Ucrainei a ajuns la limitele capacităţii sale de a ajuta persoanele strămutate şi a făcut apel la organizaţiile internaţionale pentru ajutor.
 • SUA evaluează că Rusia a angajat acum aproape 100% din forţele pe care le adunase pentru invazia din Ucraina. Asta înseamnă un număr estimat de 127 de grupuri tactice de batalioane. Forţele ruseşti au lansat peste 625 de rachete, în principal rachete sol-aer cu rază scurtă şi medie de acţiune şi rachete de croazieră, spun oficialii americani.
 • Ucraina a suferit pagube de aproximativ 10 miliarde de dolari în infrastructură de când Rusia a invadat ţara.
 • Astăzi, rubla rusă s-a prăbuşit la noi minime record în raport cu dolarul şi euro, pierzând peste o treime din valoarea sa de până acum în acest an. Luni dimineaţă, rubla s-a tranzacţionat la 131,25 pentru un dolar şi 143,3 pentru un euro.
 • Liderii Uniunii Europene vor discuta în zilele următoare cererea Ucrainei de aderare la blocul comunitar, a declarat luni, într-un mesaj postat pe Twitter, Charles Michel.