03 decembrie 2023

Războiul din Ucraina, ziua 648. Rusia a atacat Ucraina cu drone şi o rachetă de croazieră / Secretarul american al Apărării: Nu vom lăsa Hamas sau pe Putin să câştige

Iulian Moşneagu

Sursă foto: Mediafax
UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 332.040 de soldaţi în Ucraina

Rusia a pierdut 332.040 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene.

Acest număr include 930 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Armata a mai spus că Rusia a pierdut 5.575 de tancuri, 10.396 de vehicule blindate de luptă, 10.432 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 7.949 de sisteme de artilerie, 913 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 602 sisteme de apărare aeriană, 323 de avioane, 324 de elicoptere, 5.995 de drone, 22 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Rusia atacă Ucraina cu 12 drone şi o rachetă de croazieră

Rusia a lansat 12 drone şi o rachetă de croazieră asupra Ucrainei în cursul nopţii, iar sistemele de apărare aeriană ucrainene au distrus 10 drone înainte ca acestea să-şi atingă ţintele, potirivit forţelor aeriene ucrainene.

Racheta de croazieră nu a fost distrusă, dar nu şi-a atins ţinta, precizează autorităţile ucrainene, fără a oferi mai multe detalii. Armata ucraineană nu a precizat ce s-a întâmplat cu cele două drone care nu au fost distruse.

Dronele Shahed, de fabricaţie iraniană, se îndreptau spre nord-vestul Ucrainei, conform forţelor aeriene. Majoritatea au fost doborâte în regiunea Mykolaiv din sudul Ucrainei.

Nu au existat rapoarte imediate privind pagube provocate de căderea resturilor sau de dronele care nu au fost distruse.

Secretarul american al Apărării: Nu vom lăsa Hamas sau pe Putin să câştige

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, i-a criticat pe cei care susţin "o retragere americană de la responsabilitate" în cadrul Forumului Naţional de Apărare Reagan, subliniind necesitatea unui leadership consistent al SUA pentru a contribui la o lume care să rămână cât mai sigură, liberă şi prosperă posibil.

"Atât în Israel, cât şi în Ucraina, democraţiile se luptă cu duşmani nemiloşi care vor să le anihileze", a declarat Austin. "Şi nu vom lăsa Hamas sau pe Putin să câştige. Şi nu îi vom lăsa pe duşmanii noştri să ne dezbine sau să ne slăbească. Aşa că, în timp ce creştem sprijinul în Israel, rămânem concentraţi asupra Ucrainei. Şi rămânem pe deplin capabili să ne proiectăm puterea, să ne respectăm angajamentele şi să direcţionăm resurse către mai multe teatre."

Austin a spus că în cele 21 de luni "de la cucerirea nereuşită a lui Putin, armata rusă a slăbit semnificativ, în mare parte datorită trupelor curajoase din Ucraina". Realizările, a spus el, sunt, de asemenea, rezultatul conducerii bipartizane a SUA şi al coaliţiei formate din aproximativ 50 de ţări.

De la invazia rusă din februarie 2022, SUA au livrat Ucrainei un ajutor de securitate în valoare de aproximativ 44 de miliarde de dolari. Austin a subliniat că "avem în continuare nevoie urgentă de sprijin bipartizan în Congres pentru a aproba suplimentul pentru a urgenta asistenţa de securitate pentru partenerii noştri din Ucraina, Israel şi din alte părţi".

Secretarul Apărării a declarat că "Putin crede, de asemenea, că poate rezista mai mult decât noi", deoarece preşedintele rus consideră că coaliţia occidentală din Ucraina se va diviza. "Dar, încă o dată, Putin se înşeală. Şi trebuie să continuăm să fim clari pentru poporul american cu privire la mizele din Ucraina. Ucraina contează profund pentru America şi pentru întreaga lume", a spus Austin.

"Dacă nu ne opunem astăzi agresiunii goale a Kremlinului, dacă nu descurajăm alţi potenţiali agresori, nu vom face decât să-i încurajăm - şi vom invita şi mai multă vărsare de sânge şi haos. Invazia Rusiei în Ucraina oferă o avanpremieră sumbră a unei lumi de tiranie şi agitaţie care ar trebui să ne facă pe toţi să ne cutremurăm."