28 noiembrie 2023

Războiul din Ucraina, ziua 643. 2 milioane de oameni din Rusia şi din Ucraina au rămas fără electricitate, după trecerea uraganului / UE pregăteşte cu grijă summitul din decembrie / Întâlnire Borrell-Kuleba / Ungaria, tot anti-Ucraina

Mediafax

Venirea iernii şi trecerea uraganului le fac militarilor din ambele tabere misiunile imposibile.

Sursă foto: Mediafax
Von der Leyen, către Zelenski: alături de Kiev pentru viitorul în UE / Convorbire telefonică despre reformele ucrainene pentru negocierile de aderare

„Schimb excelent cu preşedintele Volodimir Zelenski înaintea discuţiilor cruciale de la Consiliul European din decembrie. Ucraina se concentrează pe implementarea celor 7 paşi şi reforme legate de sprijinul financiar al UE. Comisia UE este ferm de partea Ucrainei în pregătirea viitorului acesteia în Uniune”: Preşedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, scrie acest lucru pe reţelele sociale.

Borrell îl va primi mâine pe ministrul de externe Kuleba

Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă şi de Securitate, Josep Borrell, îl va primi mâine, la Bruxelles, pe Dmytro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei. „Întâlnirea va fi o oportunitate pentru Înaltul Reprezentant de a face schimb de informaţii cu ministrul Afacerilor Externe cu privire la progresul războiului ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi la cele mai recente evoluţii pe teren. Vor discuta, de asemenea, despre relaţiile UE-Ucraina, sprijinul continuu al UE pentru Ucraina şi iniţiativele legate de criza din Orientul Mijlociu”, a anunţat Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE). După întâlnire, o conferinţă de presă comună va avea loc la aproximativ 14.50, la SEAE.

Kremlin: la Kiev sunt şi unii capabili să gândească limpede

În Ucraina există „multe puncte de vedere diferite” şi sunt cei „care sunt capabili să gândească clar”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus asta luni, respingând acuzaţiile Kievului conform cărora Moscova încearcă să destabilizeze situaţia din societatea ucraineană.

Peskov a comentat declaraţiile secretarului Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, potrivit căruia există agenţi de la Kremlin care încearcă să destabilizeze societatea ucraineană. Acuzaţiile au urmat conflictelor care au apărut la Kiev între preşedintele Zelenski şi colaboratorii săi, inclusiv şeful forţelor armate - Valeri Zalujnîi, cu privire la cursul războiului.

Blinken l-ar putea întâlni pe Lavrov, la întâlnirea OSCE din Macedonia de Nord

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a plecat spre Bruxelles, unde va participa la ministeriala Alianţei Atlantice, inclusiv la prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina. Secretarul de stat al SUA „va evidenţia angajamentul ferm al NATO faţă de Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii ruse, va sublinia sprijinul nostru pentru democraţie şi stabilitatea regională în Balcanii de Vest şi va discuta priorităţile pentru summitul (NATO - n.r.) de la Washington din iulie 2024”, a anunţat Departamentul de Stat. Dar, în timpul călătoriei sale în Europa, Blinken ar putea participa şi la o reuniune a OSCE în Macedonia de Nord privind sprijinul pentru Kiev, aşa cum a anticipat James O'Brien, diplomatul american responsabil de afacerile europene. Cu această ocazie, s-ar putea întâlni cu ministrul rus de externe Serghiei Lavrov, care a cerut să fie acolo, dar aşteaptă aprobarea Bulgariei pentru a zbura deasupra spaţiului său aerian. Anul trecut, Polonia - care organizase întâlnirea OSCE - a refuzat prezenţa şefului diplomaţiei ruse, stârnind proteste puternice din partea Moscovei.

La Bruxelles, secretarul de stat american va discuta despre ajutorul american acordat Ucrainei în următoarele luni, într-un moment în care Kievul este angajat într-o contraofensivă slabă şi atenţia lumii este îndreptată către Orientul Mijlociu. Joe Biden încearcă să convingă opoziţia republicană să aprobe un plan de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, legându-l de ajutorul pentru Israel şi Taiwan.

Ungaria: sancţiunile UE împotriva Rusiei au eşuat

„Economia UE se prăbuşeşte din cauza politicilor ideologice şi emoţionale, în timp ce acum este clar că sancţiunile împotriva Rusiei au eşuat. Negociem cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni fără a şti ce daune economice au cauzat Europei pachetele anterioare”. Acest lucru a fost declarat de ministrul de externe ungar, Pe'ter Szijjarto, după cum a raportat purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs.

Uraganul a lovit Rusia şi Ucraina: 2 milioane de oameni fără electricitate

Aproximativ două milioane de oameni sunt fără electricitate din cauza uraganului care a lovit sudul Rusiei şi o parte a Ucrainei. Tass relatează acest lucru, explicând că cele mai mari pagube au avut loc „în teritoriul Krasnodar, în regiunea Rostov, în Caucazul de Nord, în Crimeea, în Sevastopol şi în noile regiuni ale Federaţiei Ruse (adică cele ocupate de Moscova în urma invaziei)”. Bilanţul este de patru victime şi peste douăzeci de răniţi.