19 noiembrie 2023

Războiul din Ucraina, ziua 634. O dronă ucraineană a fost distrusă la periferia Moscovei / Armata rusă atacă cu drone regiunile din nordul Ucrainei, inclusiv capitala Kiev

Iulian Moşneagu

Sursă foto: Mediafax
O dronă lansată din Ucraina care se îndrepta spre Moscova a fost distrusă - primarul Moscovei

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus o dronă lansată de Ucraina care se îndrepta spre Moscova, a declarat primarul capitalei ruse în noaptea de sâmbătă spre duminică..

"În mod preliminar, nu există pagube sau victime în urma căderii de resturi", a declarat primarul Serghei Sobyanin pe aplicaţia de mesagerie Telegram. "Serviciile de urgenţă se află la faţa locului".

Drona a fost distrusă în Bogorodskoye, a precizat Sobyanin, care se află la periferia de nord-est a Moscovei.

Unităţile ucrainene de apărare antiaeriană încearcă să respingă drone ruseşti în regiunea Kiev

Apărarea aeriană a Ucrainei încearcă să doboare drone ruseşti Shahed în regiunea Kiev, potrivit administraţiei militare regionale. 

Forţele aeriene au declarat că un grup de drone ruseşti se îndrepta spre Kiev. În capitală, sirenele apărării antiaeriene au putut fi auzite în jurul orelor 23:00 şi 23:40.

La scurt timp după miezul nopţii, unele canale locale Telegram au raportat sunete de explozii în oraş.

Anterior, Rusia a lansat mai multe drone de tip Shahed din nordul Ucrainei, dronele fiind detectate zburând prin oblasturile Sumy şi Poltava. Dronele au continuat apoi spre vest, stârnind alerte în oblasturile Kiev, Cernihiv şi Cerkasy.

Guvernul ucrainean livrează 2.000 de drone pe linia frontului

Guvernul ucrainean a distribuit peste 2.000 de drone de producţie ucraineană între trupele aflate în cele mai fierbinţi zone ale frontului, a declarat ministrul pentru Transformare Digitală, Mykhailo Fedorov, sâmbătă.

Acestea includ modele pentru recunoaştere, aruncarea de bombe şi misiuni kamikaze.   

Fedorov a declarat că dronele ucrainene au doborât 39 de tancuri, 57 de arme grele şi 34 de vehicule blindate în decursul săptămânii trecute.   

Programul "Armata de drone" a Ucrainei, introdus în 2022, a fost menit să acopere nevoia de drone şi inovaţie a Ucrainei. Pe măsură ce programul a ajuns la maturitate în 2023, zeci de modele ucrainene au fost aprobate pentru a fi fabricate de producătorii ucraineni, cu profituri reinvestite în producţie.

Ungaria se va opune începerii discuţiilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană

Viktor Orban a reiterat din nou opoziţia guvernului său faţă de începerea discuţiilor cu Ucraina privind aderarea acesteia la Uniunea Europeană.

"Corectarea promisiunii greşite (n.r.- a Bruxellesului) de a începe discuţiile (n.r.- de aderare a Ucrainei la UE) va fi, de asemenea, sarcina noastră, deoarece Ucraina este la ani lumină de UE acum", a spus Orban, adăugând că va lupta împotriva încercărilor UE de a stabili migranţi în Ungaria, potrivit Reuters.

Orban a declarat săptămâna aceasta că strategia Uniunii Europene de a trimite bani şi ajutor militar Ucrainei a eşuat şi că se opune începerii negocierilor de aderare cu Kievul.

Dronele ruseşti Shahed regiunile din nordul Ucrainei

Forţele ruse au lansat drone kamikaze Shahed  în jurul orei 20:54 pe 18 noiembrie, ameninţând regiunile Sumî şi Poltava, potrivit Forţelor Aeriene ucrainene.   

De asemenea, au fost activate alerte în regiunile Cernihiv, Kiev şi Cherkasy după ce dronele au fost observate deplasându-se spre vest.

La ora 21:32, dronele au fost observate deplasându-se prin Regiunea Sumî spre sud-vest.