28 septembrie 2023

Războiul din Ucraina, ziua 582. Cât de afectată va fi Ucraina de un eventual blocaj guvernamental din SUA?/ De frică faţă de Rusia, Scholz blochează transferul rachetelor Taurus către Ucraina/ Începe cel mai mare război al dronelor

Alexandru Stan

Sursă foto: Mediafax

 

UPDATE  - CNN: Republicanii Camerei Reprezentanţilor resping acordul democraţilor din Senatul american pe măsură ce blocajul guvernamental se apropie

Proiectul de lege include o finanţare suplimentară de 6,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, cuprinzând 4,5 miliarde de dolari pentru echipamente de apărare şi 1,6 miliarde de dolari în sprijin bugetar fiscal.

UPDATE - WSJ: Scholz blochează transferul rachetelor Taurus în Ucraina din cauza fricii sale faţă de Rusia

Alţi membri ai coaliţiei de guvernământ din Germania au aprobat trimiterea de rachete Taurus în Ucraina. Pe 4 septembrie, parlamentarul german Marie-Agnes Strack-Zimmermann a scris pe Twitter că „ Scholtz blochează această decizie în cadrul coaliţiei”.

 

 

Ştirea iniţială - Dronele ucrainene îi atacă pe invadatorii ruşi pe întuneric  

Doi soldaţi ucraineni se adună în jurul unui controlor de drone în întuneric, feţele lor fiind iluminate doar de ecranul acestuia.

„Oh, ceva arde”, spune unul. Tocmai au aruncat o bombă pe o ţintă rusă.

Asaltul nocturn este parte a unei ofensive ucrainene coordonate în apropierea oraşului ucrainean asediat Bakhmut, la care CNN a obţinut acces exclusiv.

„Vom lovi prima lor linie şi băieţii noştri vor avansa asupra inamicului”, spune unul dintre piloţii de drone, care merge după numele său de cod „Groove”.

Trupele terestre ucrainene sunt echipate cu echipamente occidentale de vedere pe timp de noapte şi au un avantaj în operaţiunile nocturne, dar avioanele de atac la sol ale Kievului nu sunt potrivite pentru întuneric, aşa că această unitate de drone poreclită „Cod 9.2” face faţă.

„Dronele văd în noapte ca în lumina zilei”, explică „Groove”. „Vedem infanteria, lovim vehiculele, tunurile, tot ce trebuie să distrugem.”

Ei folosesc vehicule aeriene fără pilot „Vampir” fabricate în Ucraina, un hexacopter achiziţionat de guvernul din Kiev, parte a unei iniţiative conduse de Ministerul pentru Transformare Digitală în a  furniza forţelor ucrainene tehnologie pe câmpul de luptă.

„Fiecare dronă este echipată cu un imager termic, astfel încât să poată opera eficient noaptea. Ele pot transporta până la 15 kilograme”, a declarat viceprim-ministrul şi ministrul Transformării Digitale al Ucrainei, Mykhailo Fedorov, într-un videoclip Telegram din august anul trecut. 

„Militarii le vor folosi pentru a distruge atât maşinile blindate, cât şi tancurile, precum şi structurile de apărare ale inamicului, fortificaţiile sau depozitele de muniţie.”