16 septembrie 2023

Războiul din Ucraina, ziua 570. Ucraina este pe cale să scape de un mare duşman: Kadîrov ar fi grav bolnav / Tensiuni interne în Europa pe tema cerealelor / Zelenski va fi joi la Casa Albă

Mediafax

Ucraina continuă succesele în jurul oraşului Bahmut.

Sursă foto: Mediafax
UPDATE Serviciile secrete de la Kiev: Kadîrov este bolnav şi în stare gravă

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, este bolnav şi în stare gravă, a declarat un reprezentant al Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării, Andri Iusov, după cum a anunţat RBC-Ucraina. „Ramzan Kadîrov este acum în stare gravă”, a spus reprezentantul GUR, serviciile secrete ucrainene.

UPDATE UE ridică restricţiile la exportul de grâu ucrainean. Decizia, luată în ciuda solicitărilor din partea ţărilor din Europa de Est

Comisia Europeană a decis să ridice restricţiile adoptate în aprilie şi care au expirat ieri, la exporturile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui din Ucraina către teritoriul Bulgariei, Poloniei, Slovaciei, Ungariei şi României. Executivul comunităţii raportează acest lucru. Măsurile au limitat intrarea mărfurilor în cele cinci ţări din Est doar în scopuri de tranzit, care solicitaseră prelungire până la sfârşitul anului. În schimbul revocării, Ucraina a fost de acord să adopte un plan de acţiune pentru a preveni eventualele distorsiuni ale pieţei în ţările membre vecine.

UPDATE Zelenski va fi la Casa Albă joi, 21 septembrie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni cu preşedintele american Joe Biden la Casa Albă joi, 21 septembrie. Între timp, Congresul american trebuie să voteze trimiterea unui nou pachet de ajutor de 24 de miliarde de dolari la Kiev. Vizita lui Zelenski la Washington este programată să coincidă cu discursul său la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite de la New York. Potrivit mai multor surse mass-media americane, liderul ucrainean ar putea vizita şi Congresul SUA.

UPDATE Kiev, navă rusească avariată de o dronă lângă Sevastopol

Nava rusă de rachete „Samum” a suferit avarii semnificative, după ce a fost atacată de o dronă maritimă ucraineană experimentală, lângă intrarea în golful Sevastopol, spune serviciul de securitate de la Kiev. „Drona, numită „Sea Kid”, a lovit partea dreaptă din spate a navei, provocând avarii semnificative şi făcând-o să piardă viteza”, au declarat surse ale forţelor de ordine pentru UNIAN. În urma atacului, ruşii „au fost forţaţi să remorcheze „Samum” în port pentru reparaţii”.