14 septembrie 2023

Războiul din Ucraina, ziua 568. Peste 100 de facilităţi de infrastructură portuară au fost avariate în atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene / Administraţia Biden "nu va ezita" să impună sancţiuni suplimentare Rusiei şi Coreei de Nord dacă acestea vor stabili noi tranzacţii cu arme

Mediafax

Sursă foto: Mediafax

România a descoperit noi fragmente ale unei drone similare celor folosite de armata rusă în apropierea graniţei. Elicoptere ale Forţelor Aeriene Române au fost trimise cu echipe de specialişti în estul judeţului Tulcea.

Peste 100 de facilităţi de infrastructură portuară au fost avariate în atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene începând cu 18 iulie, a declarat miercuri ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov. De asemenea, acesta a declarat că exporturile de cereale ucrainene au scăzut cu aproape 3 milioane de tone pe lună începând cu 18 iulie - la o zi după ce Rusia a renunţat la acordul de export de cereale din Marea Neagră, susţinut de ONU.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat miercuri că forţele sale menţin o "apărare activă" în faţa contraofensivei ucrainene şi că Moscova nu are opţiune decât să câştige. Şoigu a declarat că campania de toamnă este în curs de desfăşurare şi a recunoscut, în comentariile făcute unui reporter al televiziunii de stat Rossiya-1, că situaţia de pe front este dificilă pe alocuri.

Un tribunal instalat de Rusia în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, a încarcerat doi soldaţi ucraineni pentru 29 de ani fiecare, a anunţat miercuri comitetul de anchetă al Rusiei, după ce i-a acuzat de uciderea a trei civili. Moscova a condamnat în repetate rânduri soldaţi ucraineni capturaţi la pedepse lungi cu închisoarea, în cadrul unor proceduri judiciare pe care Kievul nu le recunoaşte.

Departamentul de Stat al SUA a declarat miercuri că administraţia Biden "nu va ezita" să impună sancţiuni suplimentare Rusiei şi Coreei de Nord dacă acestea vor stabili noi tranzacţii cu arme. "Am luat deja o serie de măsuri pentru a sancţiona entităţile care au intermediat vânzări de arme între Coreea de Nord şi Rusia şi nu vom ezita să impunem sancţiuni suplimentare dacă va fi cazul", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, în timpul unei şedinţe de informare.

În timpul unei conferinţe de presă de la Casa Albă de miercuri, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la discuţii dintre Rusia şi Coreea de Nord. "Continuăm să îndemnăm Coreea de Nord să îşi respecte angajamentele publice de a nu susţine războiul Rusiei în Ucraina... Vor exista cu siguranţă repercusiuni", a declarat Kirby.

Într-un discurs ţinut la Şcoala de Studii Internaţionale Avansate Johns Hopkins, secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că războiul Rusiei din Ucraina "este cea mai acută ameninţare la adresa ordinii internaţionale consacrate în Carta ONU şi a principiilor sale fundamentale de suveranitate, integritate teritorială şi independenţă".