24 ianuarie 2023

Războiul din Ucraina, ziua 335. 11 luni de lupte crâncene / Volodimir Zelenski le-a interzis funcţionarilor publici vacanţele în străinătate / Preşedintele ucrainean a introdus prin decret sancţiuni împotriva a 22 de reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Ruse / SUA are dovezi că Rusia este ajutată de China

Sorina Matei | Alexandru Stan

Sursă foto: Mediafax
UPDATE 08:00 Lavrov: Războiul cu Occidentul a devenit aproape real

Războiul dintre Moscova şi Occident nu mai poate fi catalogat drept „hibrid” şi este acum „aproape real”, a declarat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la o conferinţă de presă, după discuţii cu omologul său sud-african, Naledi Pandor.

UPDATE 07:30 SUA prezintă dovezi ale sprijinului Chinei pentru Rusia 

Statele Unite ar fi prezentat Chinei dovezi ale colaborării dintre companiile de stat chineze şi Rusia în războiul cu Ucraina, scrie site-ul american Bloomberg, potrivit căruia ajutorul ar viza „arme neletale” şi sprijinul economic. Informaţia ar fi stârnit îngrijorări la Washington.

Până acum, preşedintele chinez Xi Jinping a evitat să critice Rusia, dar, în acelaşi timp, s-a oferit să dea o mână de ajutor în negocierile de pace şi a avertizat împotriva folosirii armelor nucleare. Dacă preşedintele Joe Biden şi consilierii săi ar confirma că guvernul chinez a ajutat în secret Moscova, potrivit Bloomberg, Statele Unite ar fi în situaţia de a trebui să decidă asupra unui răspuns.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, s-a întâlnit cu vicepremierul chinez Liu He săptămâna trecută, în timp ce secretarul de stat al SUA Antony Blinken urmează să efectueze o vizită oficială la Beijing în februarie.

UPDATE 07:20 Zelenski: 11 luni de război la scară largă

„Mâine vor fi exact 11 luni de război la scară largă. Va fi a 335-a zi”, a comentat aseară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Ukrinform, în discursul său video.

UPDATE 07:00 Kuleba: 86% din şcolile din regiunea Kiev au adăposturi anti-bombe

În regiunea Kiev din Ucraina, 86% din şcoli şi grădiniţe au acum adăposturi anti-bombe, susţine guvernatorul regiunii, Oleksi Kuleba. CNN relatează: „Un total de 1.085 de adăposturi au fost deja înfiinţate în instituţiile de învăţământ din regiunea Kiev”, a spus el. „Este vorba de 86% din şcolile şi grădiniţele din regiune care pot funcţiona cu normă întreagă sau cu formate mixte”, a adăugat oficialul.

UPDATE 06:00 SUA: zeci de mii de noi soldaţi ruşi pe front

Rusia a trimis zeci de mii de noi trupe în Ucraina în ultimele luni, a declarat un înalt oficial militar american, potrivit rapoartelor CNN. Trupele ruse, a remarcat aceeaşi sursă, „cu toate acestea au făcut o mică diferenţă în conflict, sosind pe linia frontului prost echipate, prost antrenate şi în grabă”. Vinerea trecută, generalul Mark Milley, şeful de stat major al forţelor armate americane, a declarat că Rusia a depăşit deja cu mult pragul de 100.000 de soldaţi morţi sau răniţi în Ucraina.

UPDATE 00:00 - Preşedintele ucrainean a introdus prin decret sancţiuni împotriva a 22 de reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Ruse

Sancţiunile presupun blocarea conturilor, suspendarea obligaţiilor economice şi financiare, oprirea schimburilor culturale şi a cooperării şi retragerea premiilor de stat ucrainene 

 

UPDATE 11:30  - Volodimir Zelenski a interzis funcţionarilor publici vacanţele în străinătate şi a anunţat schimbări de personal

În discursul său de seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Consiliul Naţional de Securitate a luat o decizie „principală” conform căreia oficialilor guvernamentali – de la deputaţi locali până la oficiali de securitate – nu li se permite să plece în vacanţă în străinătate.

„Ofiţerii nu vor mai putea călători în străinătate în vacanţă sau în orice alt scop non-statal”, a spus Zelenski. 

El a adăugat că există deja „decizii de personal privind managerii la diferite niveluri din ministere şi alte structuri ale guvernului central şi din regiuni şi în sistemul de drept”.

Zelenski nu a dat nume, dar presa ucraineană a scris că Oleksiy Symonenko, procurorul general adjunct al ţării, a plecat în vacanţă în Spania - şi în maşina unui om de afaceri ucrainean - în noaptea de Revelion. Publicaţia UNIAN scrie că i s-a cerut deja să scrie o scrisoare de demisie.

Ukrayinska Pravda, citând sursele sale, scrie că curatorul regiunilor, adjunctul şefului biroului prezidenţial, Kyrylo Timoşenko, precum şi mai mulţi şefi de regiuni, vor demisiona. Motivul demisiei lor este încă necunoscut.

 

UPDATE - 11:00 - Suedia va oferi Ucrainei echipamente pentru refacerea sistemului energetic

Autorităţile suedeze au permis companiei Svenska Kraftnät să transfere echipamente în Ucraina pentru a restabili sistemul energetic după atacurile ruseşti, relateazăbiroul de presă al guvernului suedez.

"Compania Svenska Kraftnät a identificat materiale pe care le-ar putea transfera în Ucraina şi care vor fi utile pentru aprovizionarea cu energie a acestei ţări. Acum guvernul a decis că aceste materiale pot fi furnizate", se arată în mesaj.

Guvernul notează că companiile energetice suedeze iau în considerare posibilitatea de a transfera echipamente la Kiev care au fost eliminate anterior în timpul înlocuirii. Deoarece echipamentul este proprietatea statului, este necesar să obţineţi permisiunea autorităţilor pentru a-l transfera.

"Rusia foloseşte iarna şi frigul ca armă împotriva populaţiei civile şi încearcă să dezactiveze sistemul energetic ucrainean. În trecut, guvernul a furnizat un pachet de ajutor axat pe apărarea aeriană care întăreşte capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva atacurilor asupra energiei. Sprijinul din partea Svenska Kraftnät va ajuta la restabilirea acestuia”, a declarat ministrul suedez al energiei şi industriei Ebba Busch.

 

Ştirea iniţială: Polonia va solicita aprobarea Germaniei de a trimite tancuri Leopard în Ucraina

.„Chiar dacă nu am obţine această aprobare, ne-am transfera în continuare tancurile împreună cu altele în Ucraina”, a spus Morawiecki la o conferinţă de presă, spunând că acordul Germaniei este „de importanţă secundară”.