30 noiembrie 2022

Războiul din Ucraina, ziua 280. Invadatoriii au bombardat de 80 de ori regiunea Sumy marţi noaptea / Soldaţii ruşi au echipamente învechite şi deficit de personal, anunţă Institutul pentru Studiul Războiului / NATO şi-a stabilit la Bucureşti obiectivele pentru Ucraina / Replica Moscovei a fost tăioasă: folosirea sistemelor Patriot ar arunca situaţia în aer

Simona Chirciu | Daniel Contescu

Sursă foto: Mediafax
UPDATE 8:30 Soldaţii ruşi au echipamente învechite şi deficit de personal, în timp ce aşteaptă o nouă rundă de mobilizare - Institutul pentru Studiul Războiului  

UPDATE 7:30 Armata rusă, setată să distrugă toată Ucraina: soldaţii au tras 80 de obuze marţi noaptea în Oblastul Sumy

UPDATE 01:00 NATO va intensifica măsurile de apărare şi descurajare, pentru respingerea acţiunilor „ostile”

"NATO este o Alianţă defensivă. NATO va continua să protejeze populaţiile şi să apere permanent fiecare centimetru pătrat de teritoriu aliat. Vom face acest lucru prin abordarea noastră de 360 de grade şi împotriva oricăror ameninţări şi provocări. Condamnăm terorismul în toate formele şi manifestările şi suntem solidari cu Turcia în durerea generată de pierderile de vieţi după recentele atacuri teroriste oribile. Ne confruntăm cu ameninţări şi provocări din partea actorilor autoritarişti şi a concurenţilor strategici, din toate direcţiile strategice. În contextul celei mai mari ameninţări la adresa securităţii strategice din ultimele decenii şi conform Conceptului Strategic, implementăm o nouă bază a posturii descurajării şi apărării prin consolidarea acesteia şi prin dezvoltarea în continuare a întregii game de forţe solide şi gata de luptă, precum şi a capabilităţilor. (...) Menţinem angajamentul de a ne pregăti, a împiedica şi a ne apăra de atacuri ostile asupra infrastructurii esenţiale a statelor aliate", arată Declaraţia miniştrilor de Externe din statele NATO, postată pe site-ul oficial şi vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

"Orice atac asupra aliaţilor va fi urmat de o ripostă unitară şi determinată. Suntem împreună în unitate şi solidaritate şi reafirmăm legăturile transatlantice durabile între naţiunile noastre. Vom continua eforturile pentru pace, securitate şi stabilitate în întregul spaţiu euro-atlantic", precizează miniştrii de Externe din NATO, reafirmând şi solidaritatea cu Ucraina, precum şi susţinerea pentru suveranitatea acestei ţări.

De asemenea, miniştrii de Externe notează că eventuala integrare în NATO a Finlandei şi Suediei va contribui la consolidarea securităţii spaţiului euro-atlantic.

"Reamintind că Balcanii de Vest şi zona Mării Negre au importanţă strategică pentru NATO, salutăm întâlnirea cu miniştrii de Externe din ţările partenere Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, în contextul în care Alianţa îşi intensifică susţinerea punctuală în sensul dezvoltării integrităţii şi rezilienţei acestor ţări, pentru dezvoltarea capabilităţilor şi susţinerea independenţei politice. Menţinem cu fermitate angajamentul pentru politica Porţilor Deschise. Reafirmăm deciziile pe care le-am luat la Summitul de la Bucureşti din 2008 şi toate deciziile ulterioare privind Georgia şi Ucraina", subliniază miniştrii de Externe.

UPDATE 00:00 Medvedev ameninţă din nou

"Dacă, aşa cum a sugerat secretarul general NATO Jens Stoltenberg, Alianţa le va oferi fanaticilor ucraineni sisteme Patriot şi personal NATO, vor deveni imediat o ţintă legitimă a forţelor noastre armate", a declarat Dmitri Medvedev, preşedintele Consiliului prezidenţial pentru Siguranţă Naţională de la Moscova, citat de agenţia Reuters.

Nu este clar la cine se referă oficialul rus că va deveni ţintă, la sistemele Patriot, la forţele ucrainene sau la personalul NATO.

"Lumea civilizată nu are nevoie de această origanizaţie. Trebuie să prezinte scuze omenirii şi să fie dizolvată la entitate criminală", a acuzat Medvedev, potrivit Reuters.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut marţi, la reuniunea NATO de la Bucureşti, generatoare de electricitate şi sisteme antibalistice Patriot, conform cotidianului Le Monde, dar nu este clar dacă Alianţa va da curs solicitării.

Miniştrii de Externe din statele NATO au condamnat "atacurile persistente şi nechibzuite" ale Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina şi au anunţat noi angajamente pentru Kiev.