24 noiembrie 2022

Războiul din Ucraina, ziua 274. După nouă luni de război, Rusia a fost declarată stat sponsor al terorismului

Alexandru Stan

Sursă foto: Mediafax
UPDATE 05:00 Papa Francisc compară războiul Rusiei împotriva Ucrainei cu Holodomor

Papa Francisc a comparat războiul Rusiei împotriva Ucrainei cu „genocidul teribil al Holodomor”. Înfometarea ucrainenilor de către autorităţile sovietice a ucis milioane de oameni în perioada 1932-1933. Până în prezent, aceasta a fost cea mai puternică condamnare a invaziei ruse venită din partea Papei, potrivit New York Times.

UPDATE 03:50 Bombardamentele ruseşti în Ucraina afectează Republica Moldova

Distrugerea infrastructurii energetice a Ucrainei de către Rusia transformă Republica Moldova în victimă colaterală. Vecinii ucrainenilor se confruntă cu întreruperi frecvente de curent.

UPDATE 01:30 AIEA: Situaţia de securitate nucleară este "din ce în ce mai precară" la centrala din Zaporojie

UPDATE 00:02 - Blinken, Borrell condamnă cel mai recent atac cu rachete în masă al Rusiei împotriva Ucrainei

"Atacuri continue asupra infrastructurii sunt concepute pentru a menţine civilii Ucrainei în frig şi în întuneric. Aceste tactici îngrozitoare nu vor rupe hotărârea Ucrainei şi a partenerilor săi", a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken, potrivit Kyiv Independent

Rezumatul zilei

  • Preşedintele Voldomir Zelenski a lansat un nou apel în care imploră Naţiunile Unite să aplice sancţiuni aspre Rusiei, pentru neajunsurile la care este supus poporul său.
  • Rusia îşi concentrează atacurile asupra infrastructurilor critice, după ce Parlamentul European a trecut-o pe lista statelor care sponsorizează terorismul.
  • O clădire rezidenţială a fost ţinta bombardamentelor ruseşti. Aproximativ 23 de civili ucraineni şi-au pierdut viaţa şi alţi 31 au fost răniţi în atacul cu rachete din Vyshhorod.