11 septembrie 2022

Războiul din Ucraina, ziua 200. Rusia a suferit cea mai gravă înfrângere de când trupele sale au fost forţate să se retragă din capitala Kiev în martie

Bogdan Nicolae | Alexandru Stan

Moscova şi-a abandonat sâmbătă principalul bastion din nord-estul Ucrainei, în urma prăbuşirii bruşte a uneia dintre principalele linii de front ale războiului, după ce forţele ucrainene au făcut un avans rapid.

Sursă foto: SMG Ucraina
Rusia în retragere

Căderea rapidă a oraşului Izium din provincia Harkov a fost cea mai gravă înfrângere a Moscovei de când trupele sale au fost forţate să se retragă din capitala Kiev în martie. Acest lucru s-ar putea dovedi un punct de cotitură decisiv în războiul care durează de 6 luni, mii de soldaţi ruşi abandonând stocurile de muniţie şi echipamentele în timp ce fugeau.

Forţele ruseşti au folosit Izium ca bază logistică pentru principala lor campanie - un asalt de luni de zile dinspre nord asupra Donbas, formată din Doneţk şi Luhansk.

Agenţia de ştiri de stat TASS a citat Ministerul rus al Apărării, care a declarat că a ordonat trupelor să părăsească zona şi să consolideze operaţiunile în altă parte, în oraşul vecin Donetsk.

Şeful administraţiei ruse din Harkov le-a spus locuitorilor să evacueze provincia şi să fugă în Rusia pentru "a salva vieţi", a relatat TASS.

Retragerea Rusiei este unul dintre cele mai mari eşecuri ale preşedintelui Vladimir şi s-ar putea dovedi un punct de cotitură, implicând capturarea a mii de soldaţi ruşi şi a echipamentului lor.

"De la începutul lunii septembrie, aproximativ 2.000 km din teritoriul nostru au fost eliberaţi", a declarat Zelenski, preşedintele Ucrainei, în discursul său video adresat naţiunii.

Într-o încercare aparentă de a încuraja mai mulţi soldaţi ruşi să se predea, Zelenski a promis că Ucraina va "garanta" soldaţilor ruşi care se predau un tratament corect "în conformitate cu Convenţiile de la Geneva".

UPDATE 00:00 - Rapoartele Forţelor Armate ale Ucrainei indică faptul că numărul cazurilor de auto-vătămare prin împuşcare a crescut în rândul militarilor care sunt trimişi de Rusia în Ucraina, ca “întăriri”

Conducerea rusă caută constant noi surse de completare a rezervelor. Promiţând salarii ridicate şi pachet de beneficii sociale, încearcă să recruteze voluntari din rândul pensionarilor militari din Republica Kârgâză, prin intermediul unor grupuri de social media.

Datorită apropierii unor unităţi ale Forţelor de Apărare ale Ucrainei, comanda trupelor de ocupaţie ale Rusiei din regiunea Herson încearcă să întărească oraşul prin mutarea unor rezerve în interiorul localităţii. În Herson sunt acum raportate noi unităţi ruseşti, ai căror militari se orientează prost în mediul urban.

În ziua de 10 septembrie, pentru a sprijini acţiunile grupărilor terestre, Forţele Aeriene ale armatei ucrainene au lansat cel puţin 17 lovituri asupra fortificaţiilor şi a concentrărilor de personal militar şi echipamente ale inamicului, precum şi asupra unor depozite de muniţii. Unităţi de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus o dronă şi au doborât o rachetă Kh-59 trasă de ruşi în spaţiul aerian al regiunii Dnipropetrovsk.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit la telefon cu preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy despre situaţia din jurul centralei nucleare Zaporojie

Aceştia au discutat despre situaţia din jurul centralei nucleare Zaporojie, care rămâne foarte îngrijorătoare. Aceştia şi-au exprimat sprijinul pentru activitatea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Cei doi preşedinţi împărtăşesc aceeaşi cerere de retragere a forţelor ruse din zonă pentru a garanta securitatea şi siguranţa instalaţiilor nucleare.

Cronologie -200 de zile de la declanşarea invaziei

 • 24 februarie- La două zile după ce a anexat regiunile Doneţk şi Lugansk controlate de grupările separatiste, Federaţia Rusă bombardează Ucraina, inclusiv Insula Şerpilor, Mariupol, aeroportul Antonov, Cernihiv, Ahtîrka, baza aeriană din  Chuhuiv, Harkov, Konotop, Sumi, Cernobîl, Herson şi capitala ţării, Kiev. Rusia foloseşte arme termobarice şi comite atacuri chimice cu sulf asupra populaţiei civile şi militarilor din Ucraina.
 • 26 februarie: Sancţiuni masive - Occidentul adoptă sancţiuni fără precedent împotriva Rusiei şi oferă Ucrainei ajutor militar.Spaţiile aeriene sunt închise pentru aeronavele ruseşti, iar Rusia este exclusă de la evenimentele sportive şi culturale.Statele Unite, Canada, Australia,Japonia,  Regatul Unit, Coreea de Sud şi statele membre din Uniunea Europeană şi Alianţa Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv Turcia,  sancţionează Rusia şi livrează arme şi provizii Ucrainei.
 • 27 februarie: Ameninţare nucleară - Putin pune forţele nucleare ale Rusiei în alertă maximă, în ceea ce este văzut ca un avertisment pentru Occident să nu intervină în Ucraina.
 • 28 februarie: Primele discuţii -În timpul primelor discuţii de pace dintre Kiev şi Moscova, Rusia cere recunoaşterea suveranităţii sale asupra Crimeei, „demilitarizarea” şi „dezazificarea” Ucrainei şi o garanţie că Ucraina nu va adera niciodată la NATO. Ucraina cere o retragere completă a trupelor ruse din Ucraina.
 • 3 martie:  Herson cade în mâinile ruşilor -Trupele ruse atacă coasta de sud a Ucrainei pentru a încerca să conecteze teritoriul deţinut de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei cu peninsula Crimeea anexată de Rusia în 2014. Hersonul din sud devine primul oraş care a căzut în faţa invadatorilor. Forţele ruse bombardează fără încetare portul Mariupol.
 • 4 martie: Represiunea media - Rusia adoptă o lege care pedepseşte pentru „ştirile false” cu până la 15 ani de închisoare– cum ar fi referirea la „operaţiunea sa militară specială” ca o invazie sau război.
 • 16 martie: Teatrul Mariupol este  distrus -Atacuri aeriene ruseşti distrug un teatru din Mariupol, ucigând aproximativ 300 de oameni care se adăposteau în interior. Moscova dă vina pentru atac pe batalionul naţionalist Azov din Ucraina. Zelensky se adresează Congresului SUA şi cere parlamentelor occidentale pentru mai mult ajutor.
 • 20 martie - În jurul orei 23, centrul comercial Retroville din Kiev, din cartierul Podilskyi , a fost lovit de o rachetă rusească Kalibr . Centrul comercial depozita echipamente pentru forţele ucrainene. Atacul s-a soldat cu cel puţin 8 morţi.
 • 2-3 aprilie: Groază în Bucha - După o lună de lupte, Rusia se retrage din nordul Ucrainei, anunţând că îşi va concentra eforturile pe cucerirea regiunii Donbass. Pe 2 şi 3 aprilie, ucrainenii găsesc zeci de cadavre de civili împrăştiate pe stradă sau îngropate în morminte comune din suburbia Bucha din Kiev, pe care forţele ruse o ocupaseră.Moscova respinge acuzaţiile, spunând că imaginile cadavrelor sunt false.
 • 8 aprilie: Măcelul din gară - Un atac cu rachetă asupra unei gări din oraşul Kramatorsk, din est a ucis cel puţin 57 de civili care erau evacuaţi din Donbas.
 • 12 aprilie: Biden vorbeşte despre „genocid”- Biden acuză Rusia de „genocid”, declarând că Putin pare intenţionat să „încerce să şteargă ideea de a putea fi chiar ucrainean”.
 • 14 aprilie: Nava înjurată de apărătorii Insulei Şerpilor se scufundă. Rachetele ucrainene au lovit cu rachete şi au scufundat crucişătorul  Moskva în Marea Neagră.
 • 2 mai:  Ucraina a declarat că dronele sale Bayraktar au scufundat două bărci de patrulare ruseşti Raptor în apropiere de Insula Şerpilor. Ministerul ucrainean al Apărării a lansat, de asemenea, imagini cu camere termice aeriene care arată explozii la două nave militare mici. 
 • 11 mai: 40 de miliarde de dolari ajutor din partea SUA. Parlamentarii americani  votează pentru un pachet uriaş de 40 de miliarde de dolari ca ajutor militar, economic şi umanitar pentru Ucraina.
 • 16 mai: Retragerea din Harkov - Ucraina spune că trupele sale au alungat forţele ruse înapoi de la periferia celui de-al doilea oraş ca mărime al ţării, Harkov, până la graniţa cu Rusia.
 • 18 mai: Suedia şi  Finlanda cer să adere la NATO - Finlanda şi Suedia solicită aderarea la NATO, inversând decenii de nealiniere militară din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia.
 • 23 mai: Prima condamnare pentru crime de război -  Un tribunal ucrainean declară vinovat de crime de război un soldat rus în vârstă de 21 de ani şi a pronunţat o închisoare pe viaţă pentru că a ucis  un civil de 62 de ani în nord-estul Ucrainei în primele zile ale războiului. El a făcut recurs.
 • 21 mai: Bătălia pentru Mariupol se încheie - Rusia declară că deţine controlul deplin al Mariupolului după ce Ucraina a ordonat trupelor care rezistă săptămâni întregi în oţelăria Azovstal să depună armele pentru a-şi salva vieţile.Aproape 2.500 de soldaţi se predau şi sunt luaţi prizonieri de Rusia.
 • 30 mai: UE interzice  petrolul rusesc. Liderii UE au depăşit rezistenţa din partea Ungariei de a conveni asupra interzicerii parţiale a  importurilor de petrol ruseşti, ca parte a celui de-al şaselea val de sancţiuni. Acordul interzice importurile de petrol livrate, dar permite ţărilor fără ieşire la mare, cum ar fi Ungaria, să continue să primească petrol rusesc prin conducte.
 • 31 mai: Rusia anexează o parte din oraşul de est. Trupele ruse au ocupat o parte din oraşul cheie Severodoneţk, din estul Ucrainei, spune guvernatorul acesteia.Luarea oraşului ar oferi Rusiei controlul de facto asupra regiunii Lugansk, una dintre cele două regiuni care alcătuiesc Donbasul, centrul industrial al Ucrainei.
 • 1 iunie - Statele Unite au fost de acord să trimită sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate M142 HIMARS în Ucraina. 
 • 4 iunie - Zelensky a raportat că artileria rusă a lovit Lavra Sviatohirsk , o mănăstire ortodoxă ucraineană de la începutul secolului al XVII-lea din estul Ucrainei. Rusia a negat implicarea şi a acuzat trupele ucrainene că au dat foc mănăstirii înainte de a se retrage.
 • 5 iunie - Ucraina a declarat că l-a ucis pe comandantul Armatei 29 Combinate, generalul locotenent Roman Berdnikov . În plus, moartea generalului-maior Roman Kutuzov a fost confirmată de televiziunea de stat rusă.
 • 8 iunie -  Până la 100 de cadavre găsite în ruinele clădirilor înalte din Mariupol au fost transportate la morgi şi gropi de gunoi, a declarat miercuri un consilier al primarului, potrivit Associated Press. 
 • 10 iunie -Ucraina a raportat că aproape şi-a epuizat proviziile de muniţie de artilerie, folosind zilnic 5.000-6.000 de cartuşe şi că acum depindea de Occident pentru a le reaproviziona. Ucraina a declarat că pierde 100-200 de soldaţi pe zi. Serviciul de informaţii ucrainean a declarat că Rusia a scos din depozit tancuri T-62 , piese de artilerie de 152 mm, mine terestre din anii 1950 şi alte sisteme „MLRS”. Între timp, Putin, la Sankt Petersburg , a ţinut un discurs ovaţional despre Petru cel Mare şi imperialismul rusesc.
 • 11 iunie - Preşedintele Zelensky a spus că Ucraina a lansat atacuri aeriene în regiunea de sud a Hersonului ocupat de ruşi. Ucraina a mai declarat că forţele ruse au folosit un aruncător de flăcări în satul Vrubivka .
 • 12 iunie - Ministerul rus al Apărării a declarat că a folosit rachete de croazieră Kalibr pentru a distruge un mare depozit cu arme occidentale în regiunea Ternopil din Ucraina . 
 • 15 iunie - Mihail Mizintsev , şeful Centrului de Management Naţional al Apărării din Rusia , a cerut forţelor ucrainene ascunse în uzina chimică Azot din Sievierodonetsk să depună armele la 8:00 dimineaţa.
 • 16 iunie - Ucraina a declarat că a scufundat remorcherul rus Spasatel Vasily Bekh cu două rachete Harpoon. 
 • 17 iunie - Amiralul Sir Tony Radakin , şeful Statului Major al Apărării din Regatul Unit , a declarat: „Preşedintele Putin a folosit aproximativ 25% din puterea armatei sale pentru a câştiga o cantitate mică de teritoriu şi 50.000 de oameni fie sunt morţi, fie răniţi. Rusia eşuează”.
 • 18 iunie - SUA au spus că iau în considerare dublarea numărului de sisteme HIMARS furnizate Ucrainei. 
 • 19 iunie - Ministerul rus al Apărării a declarat că a lovit un post de comandă de lângă Dnipro cu mai multe rachete Kalibr şi că „peste 50 de generali şi ofiţeri ai armatei ucrainene au fost eliminaţi în lovitură”. 
 • 20 iunie- Serhiy Haidai a confirmat că forţele ruse au capturat Metiolkine la periferia estică a lui Sievierodonetsk. Josep Borrell , diplomat la UE, a numit blocarea cerealelor de către Rusia o „adevărată crimă de război”. Într-un discurs adresat Uniunii Africane, preşedintele Zelenskyi a spus că Africa este „un ostatic” din cauza blocajului de cereale.
 • 21 iunie - Rusia l-a convocat pe ambasadorul UE la Moscova cu privire la interzicerea Lituaniei asupra transportării unor mărfuri către Kaliningrad, din Rusia, pe calea ferată. Ministerul rus de externe a declarat: „Rusia îşi rezervă dreptul de a lua măsuri pentru a-şi proteja interesele naţionale”, numind-o „fără precedent” şi „ilegală”.
 • 24 iunie - Forţele ucrainene au primit ordin să se retragă din oraşul Sievierodonetska  
 • 26 iunie- Rusia a tras 14 rachete asupra Kievului, unele dintre ele fiind rachete X101 trase de bombardierele Tu-95 şi Tu-160 peste Marea Caspică, distrugând clădiri rezidenţiale şi o grădiniţă.
 • 27 iunie- Rusia a lansat rachete într-un centru comercial din Kremenchuk cu peste 1.000 de oameni înăuntru, ucigând cel puţin 20 de persoane. Rusia a negat că ar fi lovit mall-ul. 
 • 28 iunie - Ambasadorul Republicii Populare Lugansk în Rusia, Rodion Miroshnik , a declarat că forţele ucrainene au început să se retragă din Lysychansk, continuând o retragere a luptei către fortăreţele din Siversk , Kramatorsk şi Sloviansk .
 • 29 iunie - Trupele ruse s-au retras de pe Insula Şerpilor peste noapte, permiţând armatei ucrainene să o recucerească dimineaţa. Siria a recunoscut independenţa Republicii Populare Doneţk şi a Republicii Populare Lugansk . 
  1 iulie - Armata rusă a tras trei rachete asupra aşezării Serhiivka din regiunea Odessa din Ucraina, distrugând o clădire rezidenţială şi un centru de recreere. Cel puţin 21 de persoane au fost ucise. Guvernul Statelor Unite a anunţat al 14-lea pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare totală de 820 de milioane de dolari.
 • 2 iulie - Doi britanici, Andrew Hill şi Dylan Healy, au fost acuzaţi de Republica Populară Doneţk ca fiind mercenari, aceeaşi acuzaţie pentru care alţi doi britanici, Shaun Pinner şi Aiden Aslin, au fost condamnaţi în iunie şi condamnaţi la moarte.
 • 3 iulie- În Belgorod , Rusia, trei persoane au fost ucise de bombardamentele ucrainene, potrivit guvernatorului local Vyacheslav Gladkov , care a mai declarat că 11 blocuri de apartamente şi 39 de reşedinţe private au fost distruse.\
 • 5 iulie- Duma de Stat a Rusiei a început să pregătească o legislaţie pentru trecerea la o economie de război pentru a putea ordona companiilor să producă provizii de război şi să-i pună pe muncitori să lucreze ore suplimentare.Potrivit Statelor Unite, Rusia a căutat să achiziţioneze drone militare din Iran.
 • 6 iulie- Igor Konaşenkov , purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, a declarat că rachetele ruseşti de înaltă precizie lansate au distrus două sisteme HIMARS furnizate de SUA în Ucraina. Armata ucraineană a negat afirmaţia. Un nou top manager asociat cu Gazprom, a fost găsit mort în propria piscină, fiind al patrulea deces al unui manager de top asociat direct cu Gazprom, de la începutul anului. 
  9 iulie-Rachetele lansate de forţele ruse au lovit un bloc de apartamente din Chasiv Yar , ucigând cel puţin 48 de persoane.
 • 12 iulie- Preşedintele Zelensky a spus că Ucraina a devenit membru asociat al Programului de interoperabilitate multilaterală al NATO.
 • 13 iulie- Coreea de Nord a recunoscut independenţa Republicii Populare Doneţk (DPR) şi a Republicii Populare Lugansk (LPR), ceea ce a determinat Ucraina să introducă sancţiuni împotriva guvernului nord-coreean.
 • 14 iulie- O lovitură cu rachete în Vinnytsia a ucis 26 de persoane. Rusia a început o „mobilizare a voluntarilor”: până la sfârşitul lunii, 85 de zone federale, inclusiv Crimeea şi Sevastopol, vor umra să recruteze câte 400 de bărbaţi fiecare.
 • 15 iulie- Volodymyr Zelenskyy a cerut comunităţii internaţionale să recunoască Federaţia Rusă drept „stat terorist”.
  20 iulie- În al 16-lea pachet de ajutor, guvernul SUA va anunţa furnizarea de sisteme HIMARS, rachete şi obuze de artilerie suplimentare Ucrainei.
 • 21 iulie- Secretarul Regatului Unit al Apărării, Ben Wallace , a anunţat că Regatul Unit va trimite „50.000 de obuze de artilerie, sisteme radar  şi sute de drone” şi „zeci” de tunuri de artilerie în următoarele săptămâni.
 • 22 iulie - Rusia şi Ucraina au semnat un acord intermediat de ONU şi Turcia pentru a elibera exporturile de cereale blocate de Rusia în porturile ucrainene de la Marea Neagră. SUA au anunţat un nou pachet de ajutor, care include 580 de drone Phoenix Ghost. 
 • 23 iulie- La mai puţin de o zi după semnarea unui acord de export de cereale cu Ucraina, Rusia a lansat rachete Kalibr spre portul comercial maritim Odessa. Potrivit Ucrainei, două dintre cele patru rachete au fost interceptate.
 • 26 iulie- Forţele ruse au capturat centrala electrică Vuhlehirska , a doua cea mai mare centrală electrică din Ucraina, la apropierea de Bakhmut. 
 • 29 iulie- O explozie a avut loc la închisoarea Olenivka , ucigând, conform RIA, 40 de prizonieri ucraineni capturaţi şi rănind 75. Statul Major al Ucrainei a declarat că atacul a fost comis de Rusia pentru a ascunde tortura şi execuţiile prizonierilor de război ucraineni. 
 • 31 iulie-Rusia a acuzat Ucraina că a atacat cu drone sediul Flotei Mării Negre din Sevastopol, rănind cinci persoane şi anulând sărbătorile Zilei Marinei.
 • 1 august- Primul vas cu cereale a părăsit Odessa în conformitate cu acordul ONU şi Turcia între Ucraina şi Rusia pentru exportul de alimente din Ucraina. Potrivit Turciei, nava se va îndrepta spre Liban.SUA au anunţat al 17-lea pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 550 de milioane de dolari, inclusiv 75.000 de cartuşe de 155 mm şi mai multă muniţie HIMARS.
 • 3 august - Rafael Grossi , şeful AIEA , a declarat că centrala nucleară Zaporojie este „complet scăpată de sub control” sub ocupaţia rusă.
 • 8 august - Pentagonul a confirmat că Ucrainei a fost furnizat cu AGM-88 HARM la o dată necunoscută. Departamentul de Apărare al Statelor Unite a anunţat al 18-lea pachet de ajutor militar pentru Ucraina.
 • 9 august - Aproximativ 12 explozii au fost auzite la baza aeriană militară rusă Saky din Novofedorivka , Crimeea.  Baza se află la aproximativ 220 de kilometri de forţele ucrainene.Ucraina a susţinut că cel puţin 9 avioane ruseşti au fost distruse.
 • 10 august- Preşedintele Zelensky a spus că „acest război rusesc... a început cu Crimeea şi trebuie să se termine cu Crimeea – cu eliberarea ei”. Anterior, el a spus că va accepta pacea cu Rusia dacă ei revin la poziţiile lor din 24 februarie.
 • 12 august- António Guterres , secretarul general al ONU, a cerut crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare Zaporojie, după ce recent bombardamente au lovit o zonă folosită pentru depozitarea materialelor radioactive.
 • 15 august- Ucraina a susţinut că a lovit cu o rachetă HIMARS sediul general al Grupului Wagner .
 • 16 august - Au fost raportate explozii la un depozit de arme din Maiske, în raionul Dzhankoi , nordul Crimeei.
 • 18 august - Conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Zelenskyy , preşedintele turc Erdogan şi secretarul general al ONU Guterres. O întâlnire trilaterală a avut loc la Lviv între secretarul general al ONU António Guterres , preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy.
 • 19 august - Guvernul SUA şi-a anunţat al 19-lea pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 775 de milioane de dolari. Include 15  drone de supraveghere ScanEagle , rachete HIMARS, 1.000 de rachete antitanc Javelin , aproximativ 40 de vehicule MaxxPro M1224 MRAP , şaisprezece tunuri de 105 mm şi mai multe rachete HARM .Trupele ruse au capturat oraşele Zaitseve şi Dacha din Doneţk. 
 • 20 august - Rusia a susţinut că Ucraina a efectuat un atac cu drone asupra sediului Flotei ruse de la Marea Neagră din Crimeea ocupată de Rusia.
 • 21 august- Lângă Bolshiye Vyazyomy , în Rusia,  Darya Dugina , o propagandistă rusă şi fiica lui Alexander Dugin, a fost ucisă. Ucraina a fost acuzată de acest atac, dar a negat oficial implicarea, spunând că nu este un stat „criminal” sau „terorist” ca Rusia.
 • 24 august- Armata Noua Zeelandă a confirmat că un soldat din NZDF , care se afla în concediu fără plată în Ucraina, a fost ucis. El a fost identificat drept Dominic Aleben şi lupta cu Legiunea Străină ucraineană când a fost ucis în estul Ucrainei  împreună cu un cetăţean american. Prim-ministrul Regatului Unit Boris Johnson a vizitat Ucraina pentru a treia oară de la începutul invaziei ruse. Johnson a anunţat un pachet de ajutor militar de 54 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, inclusiv sisteme aeriene fără pilot şi muniţie antitanc . Departamentul de Apărare al Statelor Unite a anunţat al 20-lea pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 3 miliarde de dolari. Pachetul include: Şase sisteme de apărare aeriană NASAMS, până la 245.000 de proiectile de artilerie de 155 mm, până la 65.000 de cartuşe de 120 mm, până la 24 sisteme  radar  contra-artilerie, sisteme aeriene fără pilot (UAS) Puma şi echipamente de asistenţă pentru ScanEagle UAS, sisteme aeriene fără pilot VAMPIRE, sisteme de rachete ghidate cu laser
 • 25 august - Putin a ordonat chemarea a 137.000 de soldaţi pentru a fi folosiţi în Ucraina până la sfârşitul anului, deşi nu este clar dacă aceşti soldaţi vor fi recrutaţi sau sunt voluntari 
 • 26 august -La ora 3:30, ora locală, forţele ucrainene au lovit hotelul Donbas, în oraşul Kadiivka, regiunea Lugansk, cu „10 rachete HIMARS”, potrivit presei ruse. Ucraina susţine că hotelul a fost folosit drept cazarmă şi a ucis 200 de paraşutişti.
 • 29 august- Ucraina a lansat o contraofensivă în sud. 
  31 august - Rusia şi-a retras avioanele de luptă din Crimeea şi şi-a crescut cantitatea de  rachetele sol-aer pentru a se apăra împotriva viitoarelor bombardamente. Rusia a oprit furnizarea de gaz către Germania prin Nord Stream 1 timp de trei zile pentru a efectua reparaţii.
 • 1 septembrie - Inspectorii AIEA au sosit la centrala nucleară Zaporojie . Ravil Maganov , preşedintele Lukoil , a murit în circumstanţe misterioase. 
 • 4 septembrie - A fost tăiată aprovizionarea curentului electric către centrala nucleară Zaporojie.
 • 9 septembrie - Forţele ucrainene au recuperat părţi din regiunea Harkov. 
 • 10 septembrie - S-a raportat că forţele ucrainene au recucerit Kupiansk şi Izium , apărarea rusă din regiunea Harkov se prăbuşeşte. Până la sfârşitul după-amiezii, trupele ucrainene au ajuns la Lysychansk,  în regiunea Lugansk. Parlamentari din Duma rusă cer înlăturarea lui Putin

 

Sursa - France 24/ Wikipedia