07 august 2022

Războiul din Ucraina, ziua 165. Rusia a bombardat în apropierea centralei nucleare Zaporojie,cea mai mare din Europa. AIEA şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la acţiunile ambelor tabere

Alexandru Gologan

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la evenimentele recente petrecute în Ucraina. Mai multe rachete ruseşti au aterizat în apropiere de centrala nucleară Zaporojie. „Acţiunile părţii ruse sunt periculoase şi există riscul iminent de producere a unui dezastru nuclear ”, a declarat directorul AIEA, Rafael Grossi.

Sursă foto: Mediafax
Ucraina spune că a prins doi spioni care au ajutat la distrugerea infrastructurii din Mykolaiv

Serviciul ucrainean de securitate de stat (SBU) a reţinut doi bărbaţi pe care i-a acuzat că sunt agenţi ai serviciilor de informaţii ruseşti responsabili de identificarea ţintelor pentru loviturile cu rachete care au distrus infrastructura navală din oraşul Mykolaiv, scrie Reuters.

UPDATE 06:10 Ucraina nu se confruntă cu nicio ameninţare de invazie din partea Belarusului

Potrivit expertului militar Aleksandr Kavalenko, armata belarusă nu va invada Ucraina în viitorul apropiat, dar o astfel de ameninţare va rămâne până la sfârşitul războiului cu Rusia.

"Ameninţarea unei invazii a Ucrainei de către armata belarusă este acum minimă. Această concluzie poate fi trasă dacă ne uităm la dispunerea grupurilor batalion-tactice din Belarus", a explicat el.

UPDATE 06:05 

O alertă antiaeriană a fost declanşată în regiunile sudice şi centrale ale Ucrainei.

O ameninţare de bombardament cu artilerie a fost declarată la Nikopol.

UPDATE 05:00 Rusia avansează în estul Ucrainei 

Linia frontului se schimbă constant, în pofida rezistenţei ucrainene. Autorităţile de la Kiev solicită arme cu rază lungă de acţiune pentru a face faţă tirului rus de artilerie.

UPDATE 03:14 Rusia susţine că a ucis peste 80 de luptători străini

Ministerul rus al Apărării a susţinut că peste 80 de „mercenari străini” au fost ucişi dintr-o lovitură în jurul Niprului astăzi.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov a declarat că mai multe brigăzi ucrainene „au refuzat să se supună ordinelor de a se preda”.

Mii de luptători străini au călătorit în Ucraina pentru a ajuta la respingerea trupelor ruse. 

UPDATE 01:30 Kosovo reţine un jurnalist rus la graniţă. Ce suspectează autorităţile kosovare

Rezumatul zilei

  • Atomocentrala Zaporojie a fost capturată de militarii ruşi la începutul lunii martie, dar este încă condusă de specialişti ucraineni
  • Compania nucleară de stat a Ucrainei Energoatom a dat vina pe Rusia pentru pagubele suferite la centrală
  • Ministerul rus al apărării acuză armata ucraineană de înscenare
  • Armata ucraineană ţine piept trupelor ruse pe frontul din Doneţk
  • Războiul Rusiei în Ucraina este pe cale să intre într-o nouă fază, conform informaţiilor venite din partea serviciilor de informaţii britanice
  • Macedonia de Nord va furniza tancuri şi avioane Ucrainei
  • O navă sub pavilion străin a sosit sâmbătă în Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului şi va fi încărcată cu cereale, susţine ministrul ucrainean al infrastructurii