07 iunie 2023

Războiul din Ucraina, ziua 104, anul 2. Rusia distruge barajul Kakhovka şi produce un dezastru ecologic. Avioanele F-16 urmează să sosească în Ucraina

Alexandru Gologan

Sursă foto: Mediafax
UPDATE 07:00 Reprezentantul Ucrainei la ONU îndeamnă organizaţiile internaţionale să ajute după spargerea barajului Kakhovka.

Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a cerut comunităţii internaţionale să condamne distrugerea barajului Kakhovka de către Rusia la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU. De asemenea, Kyslytsya a cerut în numele ţării sale ajutoare pentru a contracara efectele devastatoare ale acestui dezastru

UPDATE 04:00 Guvernul ucrainean va aloca 40,6 milioane de dolari pentru noi conducte de apă.

Guvernul Ucrainei va aloca 1,5 miliarde de hrivine echivalentul a 40,6 milioane de dolari pentru construirea de noi conducte de apă după spargerea barajului Kakhovka, a anunţat prim-ministrul Denys Shmyhal.

UPDATE 03:00 Zelenski: Ucraina a recuperat 2.500 de prizonieri de la începutul invaziei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensţi a declarat, la o conferinţă de presă, că de la începutul invaziei ruse pe scară largă, Ucraina a adus înapoi aproximativ 2.500 de prizonieri de război, inclusiv 370 de civili.

UPDATE 02:00 Directorul AIEA interesat de situaţia de la Zaporojie după distrugerea barajului Kakhovka

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, va demara verificări la centrala Zaporojie după distrugerea barajului Kakhovka.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa se bazează pe apa din rezervorul Kakhovka pentru a furniza energie condensatoarelor sale din turbine.