06 iunie 2023

Războiul din Ucraina, ziua 103, anul 2. Contraofensiva începe discret / Ministerul Apărării: Forţele ucrainene avansează pe frontul de est/ "Acţiuni ofensive la scară mică sunt în curs de desfăşurare", transmit surse militare ucrainene

Alexandru Stan

 

UPDATE 05:41 - Liderul cecen Kadyrov susţine că este pregătit să apere regiunea Belgorod împotriva atacurilor 

Şeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a anunţat că forţele cecene sunt pe deplin pregătite să se protejeze împotriva potenţialelor raiduri în regiunea Belgorod, posibil ca un mijloc de a-şi ţine trupele în afara luptei active în Ucraina, potrivit celei mai recente evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului.

 

UPDATE 03:33  - Ministerul Apărării: Forţele ucrainene avansează pe frontul de est

Forţele ucrainene au efectuat operaţiuni ofensive de-a lungul frontului de est şi au făcut mai multe progrese în anumite zone pe 5 iunie, a informat ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar.

UPDATE 02:00 - Generalul american Mark Milley a lăudat gradul de pregătire al Forţelor Armate ale Ucrainei pentru contraofensiva aşteptată

Dar a precizat că este încă "prea devreme pentru a vorbi despre rezultate".

De asemenea, el a avertizat că invazia regiunii Belgorod, care este efectuată de grupuri de voluntari ruşi, ar putea duce la o escaladare a războiului, iar SUA urmăresc acest lucru "foarte, foarte atent".

 

UPDATE 01:50  - Forţele ruse atacă Harkovul

Forţele ruse au lansat mai multe rachete în Harkov, în jurul miezului nopţii pe 5 iunie, a informat primarul oraşului ucrainean, Ihor Terekhov, pe Telegram, potrivit Kyiv Independent

ŞTIREA INIŢIALĂ  - Bakhmut a devenit „epicentrul ostilităţilor”, afirmă Hanna Malyar

Trupele Ucrainei au înainat 1,6 km, în mai multe direcţii din jurul oraşului. Forţele ruse sunt în poziţie defensivă. 

Comandantul forţelor terestre ale Ucrainei, generalul Oleksandr Syrskyi, a declarat că trupele au înaintat spre Bakhmut şi au distrus o poziţie rusească în apropierea oraşului.

Preşedintele Volodîmîr Zelenski a salutat forţele din regiune pentru că au furnizat „veştile pe care le aşteptam”.

De luni de zile, oraşul a fost epicentrul luptelor intense şi sângeroase dintre forţele ucrainene şi ruse.

Grupul paramilitar rus Wagner pretindea că a capturat oraşul. Dar în ultimele săptămâni, unii analişti au sugerat că forţele Kievului încearcă să încercuiască Bakhmut şi să prindă în capcană unităţile ruseşti.

O contraofensivă ucraineană majoră a fost aşteptată de mult, dar Kievul a declarat deja că nu va avertiza în prealabil cu privire la începerea acesteia, transmite BBC.