28 mai 2023

Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 94. Rusia a lansat atacuri aeriene asupra Kievului / Începe numărătoarea inversă până la contraofensiva ucraineană. Oficial: "A venit timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru"

Alexandru Stan

Toată lumea aşteaptă contraofensiva Ucrainei, promisă de oficiali, dar care va porni doar la semnalul lui Zelenski.

Sursă foto: Mediafax
UPDATE 07:00 Rusia lansează atacuri aeriene asupra Kievului, de ziua oraşului

Rusia a declanşat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică un atac aerian de amploare în două valuri asupra Kievului, care a ucis cel puţin o persoană, au declarat oficialii, citaţi de Reuters, timp ce capitala ucraineană se pregăteşte să sărbătorească ziua oraşului, potrivit Reuters.

Sistemele de apărare aeriană au doborât cel puţin 20 de drone care se îndreptau spre Kiev, iar căderea unor resturi a ucis un bărbat de 41 de ani şi a rănit o femeie de 35 de ani în oraş, a declarat primarul Vitali Klitschko.

Atacurile au avut loc în ultima duminică din luna mai, când capitala sărbătoreşte Ziua Kievului, aniversarea fondării oficiale în urmă cu 1.541 de ani. Ziua este marcată în mod obişnuit prin târguri stradale, concerte live şi expoziţii speciale la muzee - planuri pentru care au fost făcute şi în acest an, dar la o scară mai mică.

UPDATE 01:00 - Alertă declarată la Kiev şi într-o serie de regiuni

Este semnalat un atac rusesc cu drone. Sistemul de apărare antiaeriană funcţionează în regiunea Kiev

UPDATE - Ofensiva Ucrainei ar putea începe în următoarele zile

Cu doar câteva cuvinte şi un videoclip bine realizat, Ucraina a amplificat speculaţiile privind iminenţa unei contraofensive mult aşteptate împotriva forţelor de ocupaţie ale Rusiei.

"A venit timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru", a declarat generalul Valerii Zaluzhyni.

Videoclipul de un minut prezintă trupe ucrainene mărşăluind, antrenându-se şi pregătindu-se aparent pentru luptă.

O parte din soldaţi sunt văzuţi folosind tancuri germane şi artilerie americană. Clipul se încheie cu soldaţii şi comandantul lor spunând: "Ucraina, patria mea natală, Doamne, Tatăl nostru ceresc, binecuvântează ofensiva noastră decisivă, răzbunarea noastră sacră, victoria noastră sfântă".

Videoclipul vine după săptămâni de speculaţii cu privire la momentul în care Ucraina îşi va începe contraofensiva.

Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva mult aşteptată împotriva forţelor ruseşti, a declarat pentru BBC unul dintre cei mai importanţi oficiali de securitate ai ţării

S-ar putea întâmpla mâine, poimâine sau peste o săptămână", a răspuns Danilov când a fost presat în legătură cu un posibil început al contraofensivei, despre care Kievul vorbeşte de luni de zile.

Iniţial, se aştepta ca un asalt major să înceapă în primăvară sau chiar la sfârşitul iernii, dar Kievul l-a amânat în repetate rânduri, invocând condiţiile meteorologice nefavorabile şi necesitatea de a obţine toate armele şi echipamentele necesare.

Danilov a declarat că ar fi fost "ciudat" să dezvăluie data exactă, deoarece "acest lucru nu se poate face". El a descris atacul planificat ca fiind o "oportunitate istorică" pe care naţiunea sa "nu o poate pierde" dacă vrea să devină o "mare ţară europeană".

UPDATE-  Zelenski: Rusia va pierde împreună cu cei care o ajută 

„Orice persoană care lucrează cu Rusia va fi blocată de sancţiuni. Iar Federaţia Rusă va pierde totul, împreună cu cei care încearcă cumva să o ajute cu teroare”, a declarat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul său video obişnuit de seară, filmat de Ukrinform. „Vom continua demersurile de sancţiuni. Noi pachete de sancţiuni şi mai mari sunt pe cale să vină”, a adăugat şeful statului, mulţumind Japoniei, Finlandei, Germaniei, Canada şi Islandei pentru că au ajutat Ucraina în această săptămână. „Vom face, de asemenea, săptămâna viitoare o puternică legătură în ceea ce priveşte cooperarea noastră cu partenerii. Nu vom pierde nicio săptămână”, a subliniat el.

UPDATE - Putin: Luptăm pentru dreptul de a fi noi înşine

„Pentru noi, acum este timpul pentru autodeterminare, lupta pentru dreptul de a fi noi înşine”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin într-un mesaj video cu ocazia deschiderii Academiei Industriilor Creative în Tavrida, scrie Ria Novosti. „Rusia nu are nevoie de standarde impuse cu cruzime care suprimă orice identitate”, a adăugat el. Mesajul vine după ce Ucraina a anunţat că este gata de luptă, iar contraofensiva este aproape să înceapă.