27 martie 2023

Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 32. Autorităţile ucrainene îndeamnă locuitorii să evacueze un oraş / Şeful AIEA merge la centrala Zaporojie / Lituania vrea ca Occidentul să impună noi sacţiuni împotriva Rusiei

Iulian Moşneagu

Sursă foto: Mediafax
UPDATE 07:40 Media: trupele ucrainene au terminat antrenamentele pe tancul Challenger 2

Soldaţii ucraineni au finalizat antrenamentele pentru operarea tancurilor Challenger 2 în Marea Britanie, scrie The Guardian. „Am fost cu toţii foarte impresionaţi de nivelul de competenţă afişat şi nu avem nicio îndoială că vor folosi tancurile Challenger 2 eficient în luptele care urmează”, a spus locotenent-colonelul John Stone, care a supravegheat antrenamentul, citat de The Guardian. Pe 14 ianuarie, prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anunţat livrarea a 14 tancuri Challenger 2 şi a aproximativ 30 de obuziere autopropulsate AS90 de 155 mm, ca parte a unui pachet major de ajutor militar pentru Ucraina.

UPDATE 07:00 Lituania: dislocarea focoaselor ruseşti, făcută pentru a destabiliza

Vestea despre desfăşurarea focoaselor nucleare ruseşti în Belarus „este un alt factor de risc pentru regiunea baltică. Împreună cu partenerii săi euro-atlantici, Lituania va decide cum să reacţioneze la aceste planuri militariste ale regimurilor rus şi belarus”, a declarat ministrul lituanian Gabrielius Landsbergis, într-un comunicat de presă publicat ieri de ministerul din Vilnius.

Ministrul a adăugat că „sunt mişcări disperate ale lui Putin şi Lukaşenko pentru a crea un alt val de tensiune şi destabilizare în Europa. Astfel de acţiuni implică şi mai mult Belarus în războiul cu Ucraina şi în confruntarea cu lumea democratică. Belarus, care îşi pierde din ce în ce mai mult suveranitatea, sprijină şi ajută agresiunea Rusiei şi este din ce în ce mai integrată în planurile militare ale Rusiei”.

Şeful AIEA pleacă într-o nouă vizită la centrala nucleară ocupată din Zaporojie

Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, a declarat că va ajunge în curând la centrala nucleară Zaporjie, ocupată de Rusia, pentru a "evalua direct situaţia securităţii nucleare şi a siguranţei la această instalaţie".

"Îmi voi continua eforturile de a proteja centrala nucleară în timpul conflictului militar în curs de desfăşurare şi voi conduce următoarea noastră rotaţie regulată a experţilor AIEA către şi de la sit", a declarat Grossi pe Twitter.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în oraşul Enerhodar, pe malul sudic al râului Dnipro, este ocupată de trupele ruseşti din 4 martie 2022 şi a fost deconectată complet de la reţeaua electrică ucraineană în noiembrie din cauza bombardamentelor frecvente.

Noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru planurile sale de a amplasa arme nucleare în Belarus

Ministerul de Externe al Lituaniei a transmis că va solicita noi sancţiuni împotriva Rusiei ca răspuns la planurile de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus, potrivit unui comunicat publicat duminică.

Ministerul a precizat că acest lucru va face parte din discuţiile cu partenerii săi euro-atlantici cu privire la modul de a răspunde la ultimele planuri ale Rusiei şi Belarusului şi a numit-o "încă o încercare a două regimuri dictatoriale imprevizibile de a-şi ameninţa vecinii şi întregul continent european".

"Acestea sunt mişcări disperate ale preşedintelui Vladimir Putin şi ale lui Lukaşenko pentru a crea un alt val de tensiune şi destabilizare în Europa. Aceste acţiuni târăsc Belarusul şi mai mult în războiul cu Ucraina şi în confruntarea cu lumea democratică", a declarat ministerul.

"Belarus, care îşi pierde din ce în ce mai mult suveranitatea, susţine şi ajută agresiunea rusă şi se integrează din ce în ce mai mult în planurile militare ale Rusiei, este un factor de risc suplimentar pentru regiunea baltică", a adăugat ministerul.

Autorităţile îndeamnă locuitorii să evacueze un oraş ucrainean

Autorităţile din oraşul ucrainean Avdiivka, situat în estul regiunii Doneţk, îndeamnă populaţia să se evacueze, deoarece resursele esenţiale, precum serviciile de telefonie mobilă şi electricitatea, sunt întrerupte de bombardamentele ruseşti, a declarat un înalt oficial regional.

Începând de duminică, utilităţile din oraş vor fi oprite, deoarece "tot mai mult din oraş este bombardat şi distrus zilnic", a declarat Vitalii Barabash, şeful administraţiei militare din Avdiivka, într-o postare pe Telegram.

"Oraşul este şters de pe faţa pământului. Trebuie să părăsiţi oraşul - dacă utilităţile publice (personalul) sunt evacuate", a spus el. "Vom evacua utilităţile publice în mai multe etape. Azi a avut loc o lovitură de intrare în apropierea instalaţiei companiei de utilităţi publice".