16 martie 2023

Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 21. Lupte intense în estul ţării / Franţa, acuzată de "întârzierea" obuzelor UE pentru Ucraina / Mai puţin de 3.000 de persoane au rămas în Bahmut

Iulian Moşneagu

Sursă foto: Mediafax
UPDATE 07:30 Ambasada Rusiei la Washington: contacte cu SUA pentru prevenirea accidentelor

Rusia continuă contactele cu Statele Unite „pentru a preveni accidentele”, a declarat ambasadorul Moscovei la Washington. Anatoli Antonov. Ria Novosti promovează ştirea. „Nu căutăm un conflict cu o putere nucleară. Continuăm să menţinem legătura, inclusiv prin intermediul Ministerului Apărării, pentru a preveni coliziunile neintenţionate. Mi-aş dori ca politicienii americani să aibă aceeaşi atitudine faţă de relaţiile cu Rusia”, a afirmat Antonov.

UPDATE 07:00 Israelul aprobă licenţe pentru vânzarea sistemelor anti-drone la Kiev

Israelul ar fi aprobat licenţe de export pentru posibila vânzare a sistemelor de bruiaj a dronelor care ar putea ajuta Ucraina să contracareze dronele iraniene folosite de Rusia în conflict, scrie Ukrainska Pravda, citând portalul de ştiri Axios, care explică faptul că a avut confirmarea ştirilor de la oficialii israelieni şi ucraineni. Potrivit Axios, aprobarea licenţelor de export de către secretarul apărării Yoav Gallan şi ministrul de externe Eli Cohen ar fi venit la jumătatea lunii februarie, dar o decizie finală nu a fost încă luată. În orice caz – potrivit oficialilor israelieni – nu ar fi vorba de o schimbare de politică deoarece sistemele sunt de natură defensivă.

Franţa este acuzată că încetineşte un pachet de arme pentru Ucraina

Franţa a fost acuzată că a încetinit un pachet de 2 miliarde de euro al Uniunii Europene pentru achiziţionarea de arme pentru Ucraina, cerând ca muniţiile să fie fabricate în interiorul blocului, a relatat miercuri The Telegraph.

"Parisul a vrut garanţii că un acord de achiziţie comună de arme va beneficia doar de firmele cu sediul în UE", a relatat ziarul, citând surse europene.

Canada va transfera artilerie şi muniţie de apărare antiaeriană către Ucraina

Ministrul canadian al apărării, Anita Anand, a anunţat miercuri că, în urma celei de-a zecea reuniuni în format Ramstein, Canada va furniza Ucrainei mai multă muniţie şi apărare antiaeriană.

În plus, Canada a început deja livrările de tancuri Leopard 2 care au fost promise în februarie, a declarat Anand.

Ultimul pachet de ajutor de la Ottawa include 8.000 de cartuşe de 155 mm, 1.800 de cartuşe de antrenament pentru tancuri de 105 mm şi 12 rachete de apărare antiaeriană.

Potrivit lui Anand, muniţiile de antrenament pentru tancuri vor fi folosite pentru tancurile Leopard 1 oferite Ucrainei de Danemarca, Germania şi Olanda.

Canada a promis Ucrainei un total de 8 tancuri Leopard 2, patru dintre acestea aflându-se deja în Polonia pentru exerciţii de antrenament. Celelalte tancuri, împreună cu alte arme, sunt aşteptate să ajungă în Ucraina "în următoarele săptămâni", potrivit unui comunicat de presă al guvernului.

Mai puţin de 3.000 de persoane au rămas în Bahmut

Mai puţin de 3.000 de persoane, între care 33 de copii, au rămas în oraşul Bahmut, aflat în conflict, potrivit lui Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare regionale din Doneţk.

"Evacuarea continuă, şi nu doar în Bahmut, lucrăm de-a lungul întregii linii de front", a declarat Kyrylenko miercuri la televiziunea naţională. Evacuarea este obligatorie în regiune, dar unii oameni încă refuză să plece, a spus el.

"Există încă oameni care cu siguranţă nu vor să plece şi este o sarcină foarte dificilă să îi convingem. Mai mult de 1.100.000 de persoane din 1.670.000 au părăsit regiunea Doneţk din 24 februarie 2022", a adăugat el.

Rusia face mici progrese în apropiere de Bahmut

Rusia face mici progrese în apropiere de oraşul Bahmut din estul Ucrainei, dar acest lucru a fost făcut cu un cost mare, comandantul Statului Major al SUA.

"Ruşii fac progrese mici, tactice, dar cu costuri mari", a declarat presei generalul Mark Milley.

Un soldat a distrus un avion rusesc Su-25 deasupra Bahmutului

Un soldat din Brigada 93 Mecanizată din Ucraina a distrus un avion rusesc Su-25 deasupra Bahmut, potrivit unui comandant.

Comandantul Oleksandr Syrskyi, din cadrul Forţelor Terestre ale Forţelor Armate ale Ucrainei, a declarat că armata rusă "încearcă fără succes să încercuiască oraşul şi să avanseze".

"Soldaţii Brigăzii 93, împreună cu alţi apărători, reţin presiunea acerbă a inamicului acolo. Datorită muncii lor, tancurile inamice, vehiculele de luptă ale infanteriei, MLRS şi depozitele de muniţii sunt aruncate în aer", a declarat Syrskyi într-o postare pe Telegram.