18 ianuarie 2023

Războiul din Ucraina a ajuns într-un punct de cotitură: va ajuta Occidentul la eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei sau va furniza arme Kievului cât să supravieţuiască pentru a slăbi armata lui Putin?

Florin Jipa

Încă înainte de începerea războiului, erau divergenţe în rândul ţărilor occidentale privind poziţia faţă de manevrele militare ruse de la graniţa Ucrainei, care sugerau o iminentă invazie, lideri din ţări precum Franţa, Germania şi Italia crezând că Putin blufează.

Sursă foto: SMG Ucraina

După începerea războiului Rusiei în Ucraina, Statele Unite au livrat cele mai multe ajutoare militare, de peste 21 miliarde de dolari, fiind urmată de Marea Britanie şi Polonia. Alte state, precum Franţa, au livrat Ucrainei mult sub puterea lor militară.

În total, Ucraina a primit peste 4.000 de diferite sisteme militare, conform unei analize Bloomberg. Toate aceste arme, de la blindate, obuziere, elicoptere, sisteme de rachete şi drone au ajutat Ucraina să oprească ofensiva rusă şi să pornească o contraofensivă care a dus la eliberarea regiunii Harkov şi unei părţi însemnate a regiunii Herson, inclusiv a capitalei acestei provincii.

În ultimele săptămâni, însă, mobilizarea parţială a rezerviştilor ruşi şi folosirea mercenarilor Wagner au dus la relansarea ofensivei ruse în Doneţ, unde Ucraina a fost nevoită să se retragă din localitatea Soledar, iar acum se dau lupte grele pentru Bahmut.

Ultimul atac al Rusiei cu rachete asupra obiectivelor civile din Dnipro, unde a distrus complet un bloc de nouă etaje omorând cel puţin 45 de persoane, a pus din nou în dezbatere cât de mult ajută Occidentul Ucraina în acest conflict.

În acest moment, se vorbeşte de transferarea de tancuri, Marea Britanie anunţând deja că va livra Ucrainei tancuri Challenger 2. Conform unor surse militare ar fi vorba de 12 tancuri, necesare pentru dotarea unui pluton. Tot 12 tancuri, dar Leopard 2, ar dona şi Polonia.

Pentru a fi, însă, eficiente aceste donaţii, Ucraina ar trebui să aibă cel puţin trei batalioane de tancuri vestice, adică cel puţin 27 de plutoane. De asemenea, se discută mult despre dotarea Ucrainei cu arme cu bătaie mai mare, precum rachetele balistice ATACMS (MGM-140 Army Tactical Missile System) pentru sistemele HIMARS, care au o bătaie de aproximativ 300 km, sau rachete de croazieră britanice Storm Shadow, cu o rază de acţiune de 560 km.  

Ucraina a mai cerut, de asemenea, avioane F-16 şi MiG-29, dar şi drone vestice de atac.

Este clar că în acest moment s-a ajuns la un punct de cotitură al acestui conflict. Pe de o parte regimul de la Kiev cere cât mai multe arme, pentru a elibera în totalitate ţara, inclusiv Crimeea şi parte din Donbas, acaparate de Putin în 2014, în timp ce multe state occidentale cheamă la prudenţă, pe convingerea că Putin nu va accepta niciodată să iasă din acest război cu mai puţine teritorii, lucru care ar duce la terminarea regimului lui, şi ar fi dispus la escaladarea conflictului prin mobilizare generală, atacarea unui stat NATO sau folosirea armelor de distrugere în masă.

CNN i-a cerut marţi părerea generalului în retragere Wesley Clark, fost SACEUR (NATO Supreme Allied Commander Europe) care a precizat că aliaţii Ucrainei trebuie să facă mai mult, mai ales după atacul din Dnipro.

„Trebuie să dăm Ucrainei armele pentru a scoate Rusia din ţară. Rusia nu cedează în ceea ce face, Putin mobilizează mai multe forţe. El planifică deja o altă ofensivă", a spus Clark. „Este minunat că le dăm 10 tancuri din Marea Britanie. Zece tancuri? Ucraina are nevoie de 300, 500 de tancuri. Este minunat că încercăm să le mai trimitem câteva obuziere. Nu e suficient. Trebuie să fim serioşi în această privinţă."