07 decembrie 2023

Războiul din Gaza a intrat în ultima fază

Florin Jipa

Militarii israelieni ocupă ultimele redute ale Hamas din nordul şi sudul Fâşiei Gaza. Oraşul Khan Younis, considerat „casa liderilor Hamas”, este înconjurat. Şeful diplomaţiei israeliene consideră mandatul şefului ONU drept un pericol pentru pacea lumii, după ce Antonio Guterres a invocat Articolul 99 din Carta fondatoare a ONU, foarte rar folosit.

Sursă foto: IDF

Israelul a introdus în luptă Divizia 98, care are în compunere o Brigadă de Comando şi a fost întărită cu structuri de forţe pentru operaţii speciale. Aceşti militari foarte bine pregătiţi au inaintat sute de metri într-o singură zi, se vorbeşte acum în presa din Israel că războiul va mai dura câteva săptămâni.  

Este tot mai clar acum că teroriştii Hamas nu vor primi ajutor nici din Iran sau Hezbollah, nici de la miliţiile susţinute de Iran în Siria şi Irak, iar războiul lor este pierdut. Au fost împinşi în acest război, iar acum sunt sacrificaţi. Gruparea Hamas a fost susţinută de Iran, Rusia, Turcia şi China, dar interesul acestor ţări nu  a fost victoria împotriva Israelului, ci mai degrabă să scadă influenţa Statelor Unite şi a Occidentului în general în Orientul Mijlociu, lucru care deja se întâmplă, după cum am văzut ieri pe timpul vizitei lui Putin, condamnat penal de Curtea Internaţională de Justiţie, primit cu mare fast în Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită.

Până astăzi, 86 de militari israelieni au murit de la declanşarea războiului, 414 cu cei ucişi pe 7 octombrie, 6.000 de terorişti Hamas au fost eliminaţi, 200 în ultima zi. De asemenea, în jur de 16.000 de civili au fost ucişi, conform Hamas. Organizaţia teroristă încă deţine 137 de ostatici, din care 17 femei şi adolescente.

Pe de altă parte, liderii ONU par incapabili să realizeze că pacea în Gaza nu se poate realiza fără eliberarea ostaticilor israelieni şi dezarmarea Hamas. Presa israeliană a vorbit de faptul că Hamas nu vrea să elibereze femeile mai tinere care ar fi fost abuzate sexual, de frica dezvăluirilor acestora, dar nici pe bărbaţii israelieni, militari în activitate sau în rezervă. În acest caz, Israelul nu are altă ieşire din această situaţie decât să continue atacul.

Ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, a apreciat, miercuri, drept un „pericol pentru pacea lumii" mandatul şefului ONU, Antonio Guterres, după ce acesta din urmă a invocat o procedură rară în faţa Consiliului de Securitate cu privire la războiul din Fâşia Gaza. Guterres a invocat Articolul 99 din Carta fondatoare a ONU, foarte rar folosit, care îi permite să „aducă în atenţia Consiliului de Securitate orice chestiune care, în opinia sa, poate ameninţa menţinerea păcii şi securităţii internaţionale".