14 mai 2024

Războiul civil din Sudan. Sute de aşezări au fost incendiate

Petru Mazilu

Sute de aşezări din Sudan au fost incendiate în timpul războiului civil. Experţii susţin că tactica pârjolirii pământului i-a amploare fiind utilizată ca armă. Milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele.

Sursă foto: Mediafax

În luna martie au avut loc aproximativ 180 de incendii, care au afectat 108 sate şi oraşe, potrivit Sky News. Noile date, verificate de Centrul pentru Rezilienţă Informaţională (CIR), dezvăluie că luna trecută au fost mai multe incendii. 72 de aşezări au fost arse sistematic în aprilie, mai mult decât în ultimele trei luni la un loc, a constatat CIR.

Din total, 31 de aşezări au fost distruse pe mai mult de jumătate din suprafaţa lor. Regiunea Darfur este cea mai grav afectată de violenţă.

Conflictul dintre armata sudaneză (SAF) şi forţele paramilitare de sprijin rapid (RSF) a forţat 8,8 milioane de oameni din Sudan să-şi părăsească casele. 2 milioane au părăsit ţara. Peste 14.000 de oameni au fost ucişi şi zeci de mii au fost răniţi în conflict, populaţia fiind şi în pragul foametei.